Control AFM în detaliu – Ce se întâmplă în timpul verificării?

Controlul AFM reprezintă o componentă nelipsită din peisajul comercial și economic, având un impact semnificativ asupra agenților economici care desfășoară activități de achiziționare și distribuție de produse pe piața românească. Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) exercită un rol determinant în acest proces, asigurându-se că agenții economici respectă normele și reglementările privind ambalajele și gestionarea deșeurilor.

Rolul acestor controale este dublu: pe de o parte, protejează mediul înconjurător prin monitorizarea corespunzătoare a ambalajelor și a deșeurilor rezultate, iar pe de altă parte, asigură conformitatea cu normele legislative în vigoare. 

Orice societate care realizează achiziții de produse ambalate poate fi supusă acestor verificări, având în vedere impactul asupra mediului și responsabilitatea sa socială.

Ce aspecte sunt vizate de inspectori în cadrul controlului AFM?

Controlul AFM presupune o analiză amănunțită asupra întregii activități a unei companii. Pentru firmele implicate în activități de import, achiziții intracomunitare sau producție, legislația impune o serie de obligații specifice legate de realizarea și depunerea unor declarații periodice. 

Aceste declarații variază în funcție de tipul activității desfășurate și sunt depuse pentru a garanta o gestionare eficientă a ambalajelor și deșeurilor conform cerințelor legislative.

Cele mai citite articole

Inspectorii AFM efectuează verificări atente asupra documentelor, procedurilor și activităților desfășurate de către companii. În general, acest proces începe cu un aviz de inspecție fiscală anunțat, furnizând contribuabililor un interval de 15-30 de zile pentru pregătirea corespunzătoare.

Un aspect esențial în această etapă de pregătire constă în evidențierea precisă a structurii ambalajelor utilizate sau introduse pe piața internă. Inspectorii analizează documentele și procedurile companiei pentru a verifica dacă toate obligațiile legale sunt îndeplinite corespunzător. 

Acest demers include verificarea corectitudinii metodelor de calcul folosite pentru cantitățile declarate de ambalaje, echipamente etc. În cazul companiilor cu puncte de lucru sau depozite, controlul poate implica o verificare directă pe teren, unde inspectorii analizează modul de ambalare a produselor, tipul de produse comercializate și multe alte detalii ce privesc aria ambalajelor importate/cumpărate.

Compania EnviroCons îi ajută pe agenții economici să își îndeplinească toate obligațiile la Fondul pentru Mediu, corect și la timp!

Echipa EnviroCons se angajează să ofere companiilor sprijinul necesar pentru îndeplinirea tuturor obligațiilor către Fondul pentru Mediu, garantând o gestionare corectă și la timp a aspectelor legate de mediu. 

În plus, de la obținerea și reînnoirea unor autorizatii de mediu până la depunerea declarațiilor la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și gestionarea eficientă a evidențelor și raportărilor privind deșeurile, specialiștii EnviroCons abordează fiecare detaliu cu profesionalism și eficiență.

Fiecare acțiune întreprinsă de echipa EnviroCons are în vedere asigurarea conformității și facilitarea proceselor pentru ca afacerile să se desfășoare într-un mod sustenabil și în concordanță cu standardele de mediu.

Cele mai citite articole