Alergatul este un exercițiu fizic benefic pentru sănătate, însă nu este lipsit de riscuri. Alergătorii pot întâmpina diverse accidente și leziuni în timpul antrenamentelor sau competițiilor precum întinderile musculare, entorsele, iritațiile la nivelul pielii și problemele legate de supraîncălzire. Așadar, este important să se adopte măsurile preventive adecvate. Iată care sunt cele mai comune accidente în rândul alergătorilor și cum se pot preveni.
Sindromul dureros patelofemural
Cunoscut și sub numele de ”genunchiul alergătorului”, sindromul dureros patelofemural este o leziune comună cauzată de suprasolicitare în sporturile care implică alergatul sau săriturile. Durerea se resimte în partea din față a genunchiului sau în jurul rotulei.
Pentru a preveni această afecțiune este indicată o încălzire adecvată înainte de activitățile fizice intense. O altă recomandare este și creșterea graduală a intensității, duratei și frecvenței antrenamentelor. De asemenea, alegerea pantofilor potriviți pentru exercițiile fizice este esențială.
Luxația de rotulă
Luxatia de rotula este un accident comun la alergători, deoarece se produce un stres mărit asupra genunchiului. Alergatul poate pune presiune pe rotulă și poate contribui la riscul de subluxație rotuliană, în special în cazul în care există și alte probleme deja existente.
La fel ca și în cazul sindromului dureros patelofemural, luxatia de rotula poate fi prevenită printr-o încălzire corespunzătoare înaintea antrenamentelor, alegerea pantofilor potriviți pentru sport, dar și prin alegerea unei tehnici corespunzătoare de alergare, care să nu suprasolicite genunchii.
Entorse
Entorsele apar când ligamentele din jurul gleznei se întind sau se rup. Se produc adesea atunci când partea inferioară a piciorului se mișcă sau se învârte într-o altă direcție. De obicei, entorsele se ameliorează cu odihnă sau compresii cu gheață.
O bună metodă de a preveni entorsele este de a incorpora exerciții de echilibru în antrenament, pentru îmbunătățirea coordonării și stabilitatea gleznei.
Ruptura de menisc
Ruptura de menisc apare atunci când meniscul este supus unei forțe excesive. Acest lucru poate avea loc în timpul alergatului sau în urma altor mișcări care implică îndoirea sau rotirea genunchiului.
Pentru a preveni ruptura de menisc este recomandată o încălzire corespunzătoare înaintea antrenamentului, alegerea corectă a pantofilor de alergat, dar și încălzirea mușchilor care susțin genunchiul, cum ar fi mușchii cvadricepși.
Tendinita ahileană
Se dezvoltă de obicei în urma unui proces de deteriorare treptată a tendonului lui Ahile și apare, de obicei, în urma stresului și tensiunii repetitive la care este supus tendonul în timpul activităților fizice. Alergarea bruscă a unei distanțe poate să creeze o presiune excesivă și să reprezinte una din cauze.
De aceea, este recomandată creșterea treptată a activității fizice ce oferă timpul necesar pentru adaptarea tendonului. De asemenea, este bine să existe o variație în activitățile fizice pentru a reduce stresul repetitiv asupra acestuia.
Sursa foto: Freepik
Bibliografie:
· www.webmd.com, https://www.webmd.com/fitness-exercise/running-injuries-causes-prevention-treatment, accesat la 28.08.2023;
· www.healthline.com, https://www.healthline.com/health/running-injuries#runners-knee, accesat la 28.08.2023;