Cei care doresc sa investeasca la bursa, dar nu au suficient timp sau toate cunostintele necesare pot alege sa colaboreze cu un broker. Acesta este un specialist din domeniu care are rolul de intermediar intr-o actiune de investitii.
Chiar si in aceste conditii, de a fi investitor indirect la bursa, este necesar ca traderul sa aiba cunostinte minime referitoare la aceasta activitate. Aceste se refera atat la termenii specifici si notiunile de initiere, cat si principalele piete de trading. Toate acestea pot fi invatate urmand unul dintre cursurile disponibile pe platforma Vestor, destinate tuturor investitorilor, de la incepatori pana la cei mai experimentati.
Ce face un broker?
Cele mai citite articole
Dupa cum este mentionat si la inceputul articolului, brokerul are rolul de a incheia tranzactii in numele clientilor sai, de a sustine o negociere sau de a solicita o cerere de oferta in numele acestora. Brokerul poate fi o persoana sau o institutie, autorizate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
Traderii care doresc sa investeasca pe cont propriu au, de asemenea, nevoie de un broker deoarece, pentru a putea tranzactiona la bursa, este necesar un cont deschis la o agentie autorizata de brokeraj, aspect important mai ales in cazul investitorilor persoane fizice.
De ce anume ar trebui tinut cont in alegerea brokerului pentru trading?
Prin urmare, chiar si cei mai priceputi traderi trebuie sa colaboreze cu un broker, daca lucreaza ca persoana fizica. Principalele criterii de care ar trebui sa se tina cont in alegerea brokerului si care ar trebui cunoscute de toti traderii, dar mai ales de cei incepatori, sunt:
- Tipul de cont necesar – in functie de tipul de tranzactii efectuate pe bursa se alege si tipul potrivit al contului care va fi deschis la agentia de brokeraj. Pentru alegerea mai usoara a acestuia trebuie sa se stabileasca obiectivele de investii, veniturile alocat acestora si profilul de risc, ce poate fi speculativ sau investitional;
- Diversitatea de servicii disponibila – este de preferat alegerea unui broker care ofera o gama varia de servicii si de instrumente, pentru a contribui la dezvoltarea traderului;
- Costurile si beneficiile primite – comisionul practicat de broker si performantele platformei de tranzactionare.