Ce afecțiuni orale poate ascunde respirația urât mirositoare?

Respirația urât mirositoare, cunoscută în termeni medicali sub denumirea de halitoză, reprezintă o problemă de sănătate orală asociată adesea cu lipsa igienei orale, care poate semnala diverse afecțiuni orale sau sistemice. Deși halitoza nu cauzează probleme imediate și de cele mai multe ori nu este asociată cu alte simptome, ignorarea mirosului neplăcut al gurii și amânarea vizitei la medicul stomatolog va înrăutăți situația, existând inclusiv riscul de a dezvolta afecțiuni orale severe și ireversibile, precum parodontoză.

Identificarea cauzei respirației urât mirositoare este esențială pentru prevenirea complicațiilor și pentru a reduce impactul halitozei asupra sănătății. Pentru un tratament halitoza eficient, este necesar ca diagnosticul să fie pus corect, de către medicul stomatolog, în cazul în care mirosul neplăcut al gurii este cauzat de o afecțiune de sănătate orală, sau de către un alt medic, în funcție de condiția care determină halitoza. Boala cronică de rinichi, diabetul sau refluxul gastroesofagian sunt doar câteva dintre afecțiunile sistemice ale organismului care pot declanșa un miros neplăcut al gurii.

Afecțiunile orale frecvent asociate cu respirația urât mirositoare

Gingivita

Afecțiune orală comună, caracterizată prin inflamarea gingiilor, care rezultă cel mai frecvent din cauza lipsei igienei orale sau a utilizării într-un mod incorect a periuței dentare. Deoarece constituie o afecțiune reversibilă, tratamentul gingivitei implică de cele mai multe ori schimbarea obiceiurilor cu privire la periajul dentar și curățări profesionale efectuate în cabinetul stomatologic.

Parodontoza

Cele mai citite articole

Complicație a gingivitei netratate, parodontoza reprezintă o afecțiune severă a gingiilor care se caracterizează prin inflamație gingivală, expunerea rădăcinii dinților, care poate fi vizibilă cu ochiul liber, dureri frecvente ale gingiilor sau sângerări în timpul periajului dentar. În prezent, tratamentul parodontal recomandat este cel cu laser, deoarece nu implică dureri și poate fi efectuat în aproape orice stadiu al bolii. Pentru un tratament parodontoza laser eficient, anterior se va realiza un periaj dentar profesional, pentru eliminarea în întregime a depunerilor de tartru și placă bacteriană.

Xerostomia

Gura uscată, denumită în termeni medicali xerostomie, reprezintă o afecțiune ce se manifestă în principal printr-o producție insuficientă de salivă, glandele salivare situate în cavitatea bucală aflându-se în incapacitatea de a produce salivă în cantități normale. Xerostomia poate avea un impact important asupra sănătății orale, o producție insuficientă de salivă fiind un important factor de risc pentru gingivită.

În afara afecțiunilor orale, respirația urât mirositoare poate fi asociată inclusiv cu diferite boli sistemice, cele mai frecvente cauze fiind infecțiile acute (sinuzită sau amigdalită), diabetul, refluxul gastroesofagian și insuficiență renală sau hepatică

Cele mai citite articole