Montarea centralei termice: 6 aspecte esentiale

Atunci când îți dorești mai mult de la casa ta, singur soluție este să investești în sisteme performante care să asigure confortul. Centrala termică este unul dintre aceste sisteme, deoarece îți aduce eficiență termică și energetică. Află cum se face montajul centralei termice și care sunt aspectele pe care trebuie să le ai în vedere din materialul următor. 

Obținerea autorizației de montaj

Pentru a instala o centrală termică vei avea nevoie de o autorizație în primă fază. Pentru aceasta va trebui să obții autorizația pentru branșare, să alegi furnizorul de gaz, să realizezi proiectul de branșare și mai apoi să obții autorizația. Va trebui să ai în vedere faptul că autorizarea îți va impune să folosești sisteme de siguranță complexe pentru instalație,  precum sunt regulatoarele și senzorii de gaz așa că va trebui ca încă de la început să ai în vedere aceste cerințe. 

Autorizarea nu este un proces dificil, însă poate fi unul de durată și este indicat să ai la îndemână toate elementele care să dovedească faptul că montajul centralei tale termice se va efectua în condiții cât mai sigure. 

Alegerea unei centrale termice 

Pentru a alege centrala termică potrivită trebuie să ai în vedere câteva aspecte definitorii. Acestea te vor interesa în mod direct pentru că odată ce investești într-o centrală termică va trebui să o folosești, pentru că aceste produse nu au costuri foarte mici.

Alegerea unei centrale termice trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte:

  • capacitatea centralei termice și puterea ei de încălzire;
  • poziționarea centralei termice;
  • consumurile, pentru că le vei raporta la eficiența energetică;
  • numărul utilizatorilor pentru care va funcționa (robineți, calorifere etc.).

Va trebui să te orientezi în funcție de suprafața casei tale, pentru a putea alege o centrală termică potrivită, care să facă față tuturor cerințelor tale de confort. 

Alegerea caloriferelor potrivite

Caloriferele sunt strâns legate de montajul centralei termice, deoarece agentul termic preparat, adică apa încălzită, va avea nevoie să treacă prin acestea, astfel încât să asigure necesarul de căldură în locuință.

Plaja de alegere este amplă, pentru că vei putea opta pentru calorifere din oțel, fontă sau aluminiu, în funcție de nevoile tale. Va trebui să ai în vedere caracteristicile fiecărui produs în parte, pentru că spre exemplu fonta este un material care se încălzește greu, însă se și răcește la fel de greu, în vreme ce aluminiul se încălzește foarte repede și pierde căldura la fel de repede. 

Alegerea caloriferului trebuie să aibă în vedere poziționarea în cameră, dimensiunea camerei și nu în ultimul rând estetica locuinței tale. Caloriferele trebuie să se potrivească foarte bine în contextul stilistic al casei tale. 

Alegerea sistemelor de încălzire auxiliare

Dacă vrei să îți instalezi un sistem de încălzire în pardoseală atunci ar trebui să îl ai în vedere încă de la instalarea centralei termice. Practic sistemul de încălzire în pardoseală este total dependent de centrala termică, așa că în acest caz este indicat să ceri ajutorul unor specialiști care să te ajute să optezi pentru cele mai bune soluții de încălzire pentru casa ta.

Alegerea specialiștilor pentru montaj

Dacă în cazul branșamentelor vei beneficia de echipele trimise de către instituția care se ocupă cu alimentarea cu gaz, pentru montajul centralei termice va fi nevoie să apelezi la o echipă specializată. Uneori firmele de la care se pot achiziționa centralele termice oferă și ajutor în ceea ce privește montajul, contra cost sau gratuit, așa că poți verifica dacă oferta aceasta se aplică și în cazul tău.

Realizarea probelor de funcționare

După montaj și branșare, centrala termică este pusă în funcțiune pentru a i se verifica funcționalitatea. Ulterior, dacă ea răspunde pozitiv condițiilor normale de funcționare, înseamnă că ești pregătit să te bucuri de confort, indiferent de anotimp.