5 sfaturi esentiale de ingrijire a gazonului

Plantarea si intretinerea gazonului par lucruri destul de simple la prima vedere, insa pentru a avea un gazon perfect, exista cateva detalii mai putin cunoscute, de care trebuie sa tii cont. Stim ca si tu iti doresti un astfel de gazon, asa ca iti dezvaluim toate aceste detalii.

Pregateste solul inainte de plantare

Chiar daca ai luat cele mai bune seminte, nu este de ajuns sa le arunci pe pamant si sa astepti sa iti creasca gazonul. Mai intai, trebuie sa alegi zona in care vrei sa plantezi gazonul, apoi sa o cureti de resturi si buruieni. Dupa curatare, solul trebuie fertilizat prin aplicarea unui strat de ingrasamant natural, care se incorporeaza in sol cu ajutorul unei sape sau al unei greble. Solul se sapa apoi si se niveleaza, spargand totodata si bulgarii mari de pamant. Operatiunea se repeta de cateva ori, astfel incat stratul afanat de la suprafata sa fie de 2-3 centimetri.

 

Nu risipi semintele

Atunci cand plantezi gazonul, trebuie sa stii exact care este cantitatea de seminte de care ai nevoie pe suprafata respectiva. In general, pentru un metru patrat de teren, ai nevoie de 50 de grame de seminte, iar un kilogram iti va fi suficient pentru aproximativ 50 de metri. Prin urmare, nu risipi semintele imprastiind o cantitate mai mere decat este necesar, in ideea ca iarba va creste mai deasa. Semintele se planteaza manual sau cu ajutorul unei masini, care asigura o distribuire mult mai precisa pe suprafata. Apoi, semintele se incorporeaza in solul afanat, cu ajutorul unei greble, iar deasupra se mai adauga un strat de pamant de maxim 2 centimetri grosime.

Cum se iriga corect

Cele mai citite articole

Odata rasarit, gazonul trebuie udat periodic, pentru a-l mentine verde cat mai mult timp. Primavara si toamna, cand temperaturile nu sunt atat de ridicate, gazonul poate fi udat o data la doua zile, insa vara, aceasta operatiune se face zilnic. Totodata, pe timpul verii, irigarea gazonului trebuie facuta fie dimineata, inainte de ora 8.00, fie seara, intre orele 19.00 si 20.00. In acest mod, eviti perioadele din zi cu temperaturi ridicate, cand apa se usuca repede pe firele de iarba si nu mai apuca sa ajunga la radacina. Cantitatea optima de apa necesara se administreaza  udand gazonul fix 15 minute.

Respecta perioadele de fertilizare

Un gazon are nevoie de 4-6 fertilizari pe an, in functie de calitatea solului si de tipul de ingrasamant folosit. O prima fertilizare se face in primavara, nu mai tarziu de luna aprilie, iar vara se poate administra ingrasamant in oricare din cele trei luni. De asemenea, fertilizarea se poate face si toamna, in perioada septembrie-octombrie. Fertilizarea de toamna este foarte importanta pentru sanatatea gazonului care va rasari in primavara urmatoare, pentru ca va exista o rezerva suficienta de nutrienti in sol pe timpul iernii.

Cand de tunde gazonul

Iarba creste foarte rapid, de aceea gazonul trebuie tuns destul de des. Dupa ce rasare, iarba trebuie lasata sa creasca pana cand atinge o inaltime de 7-10 centimetri, dupa care poti efectua primul tuns. Regula generala este sa tunzi o treime din lungimea ierbii si sa repeti operatiunea cand aceasta a crescut la loc. In perioadele cu crestere rapida, adica primavara si toamna, acest lucru se intampla foarte repede, asa ca iarba trebuie tunsa o data sau de doua ori pe saptamana. Apoi cand aceasta intra intr-un ritm de crestere normal, se tunde de trei ori pe luna. Intotdeauna, aceasta operatiune se efectueaza cand iarba si solul sunt complet uscate.

Poti construi pe suprafata respectiva o terasa usoara, din cateva piese din lemn asamblate cu ajutorul unei masini cu percutie fara teama ca aceasta va afecta calitatea gazonului.  

Cele mai citite articole