Semintele de in: 10 beneficii miraculoase pentru sanatate

Inul se cultiva din cele mai vechi timpuri, fiind folosit in Egiptul antic si in Asia, unde a jucat un rol important in medicina ayurvedica. Timp de secole, semintele de in au fost apreciate pentru beneficiile miraculoase pe care le aduc sanatatii.

In Evul Mediu Timpuriu, Carol cel Mare, fondatorul Imperiului Carolingian, a ordonat supusilor sa manance seminte de in pentru ca acestia sa isi mentina o sanatate de fier. Asadar, nu este de mirare ca semintele de in au dobandit numele „Linum usitatissimum”, adica „cel mai util”.

In zilele noastre, semintele de in sunt considerate un super-aliment, dupa ce mai multe studii stiintifice au demonstrat proprietatile curative si beneficiile lor pentru sanatate.

Cultivate inca de la inceputurile civilizatiei, semintele de in sunt de doua feluri: maro si aurii, ambele fiind la fel de hranitoare.

seminte de in maro si aurii beneficii pentru sanatate

Iata 10 beneficii miraculoase pentru sanatate ale semintelor de in

1. Semintele de in contin multi nutrienti

O lingura de seminte de in macinate (7 grame) ofera o cantitate importanta de proteine, fibre si acizi grasi omega-3, fiind totodata este o sursa bogata de vitamine si minerale.

O lingura de seminte de in macinate contine:

  • Calorii: 37
  • Proteine: 1,3 grame
  • Carbohidrati: 2 grame
  • Fibre: 1,9 grame
  • Grasimi totale: 3 grame
  • Grasimi saturate: 0,3 grame
  • Grasimi mononesaturate: 0,5 grame
  • Grasimi polinesaturate: 2,0 grame
  • Acizi grasi Omega-3: 1.597 mg
  • Vitamina B1: 8% din DZR (doza zilnica recomandata)
  • Vitamina B6: 2% din DZR
  • Folat: 2% din DZR
  • Calciu: 2% din DZR
  • Fier: 2% din DZR
  • Magneziu: 7% din DZR
  • Fosfor: 4% din DZR
  • Potasiu: 2% din DZR

Interesant este ca beneficiile pentru sanatate ale semintelor de in sunt atribuite in principal acizilor grasi omega-3, fibrelor pe care le contin si lignanilor care ajuta la combaterea cancerului de origine hormonala.

seminte de in macinate - cum se consuma semintele de in

2. Scaderea colesterolului si imbunatatirea sanatatii inimii

Fibrele, fitosterolii si continutul de omega-3 din semintele de in ajuta la stimularea sanatatii inimii. Lignanii pe care ii contine protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare si a altor boli cronice.

Cele mai citite articole

Fitosterolii sunt molecule care au o structura similara cu cea a colesterolului, dar ajuta la prevenirea absorbtiei colesterolului in intestin. Alimentele care contin fitosteroli ajuta la reducerea nivelului de LDL sau colesterol „rau” din organism.

In 2010, cercetatorii de la Centrul de Cercetare pentru Nutritie si Wellness al Universitatii de Stat din Iowa au analizat efectul asupra nivelului de colesterol la barbatii care au consumat cel putin 3 linguri de seminte de in pe zi, inclusiv cel putin 150 miligrame de lignani. Barbatii au avut o scadere cu aproape 10% a nivelului colesterolului dupa 3 luni. Cu toate acestea, nu a avut acelasi efect asupra femeilor.

Uleiurile Omega-3, care se gasesc de obicei la peste, au fost legate de reducerea riscului cardiovascular. Unii cercetatori au sugerat ca semintele de in ar putea oferi o alternativa la sursele marine de omega 3.

semintele de in scad colesterolul

3. Semintele de in sunt bogate in grasimi Omega-3

Daca esti vegetarian sau nu mananci peste, atunci semintele de in reprezinta cea mai buna sursa de grasimi omega-3. Semintele de in sunt o sursa bogata de acid alfa linoleic (ALA), unul dintre cei doi acizi grasi esentiali pe care trebuie sa ii obtineti din alimentele pe care le mancati, intrucat organismul nu le produce.

Studiile au aratat ca ALA din semintele de in impiedica depunerea colesterolului in vasele de sange ale inimii, reduce inflamatia in artere si stopeaza cresterea tumorilor. Alte studii au demonstrat ca ALA ajuta la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale.

4. Semintele de in reduc riscul de cancer

Semintele de in reprezinta o sursa bogata de lignani, care pot reduce riscul de cancer. Lignanii sunt o categorie de compusi vegetali care ajuta la reducerea daunelor provocate de radicalii liberi. Lignanii sunt prezenti in cea mai mare cantitate in semintele de in, desi se pot gasi si in alte seminte, fructe, legume sau cereale integrale. De retinut este faptul ca semintele de in contin de pana la 800 de ori mai multi lignani decat alte alimente vegetale.

Studiile arata ca femeile care consuma seminte de in prezinta un risc mai mic de cancer la san, in special femeile aflate la menopauza. In plus, conform unui studiu canadian care a implicat peste 6.000 de femei, persoanele de sex feminin care mananca seminte de in au 18% mai putine sanse de a dezvolta cancer la san.

Cu toate acestea, si barbatii pot beneficia de consumul de seminte de in. Intr-un studiu care a cuprins 15 barbati, cei care au primit 30 de grame de seminte de in pe zi, in timp ce urmau o dieta cu continut scazut de grasimi, au prezentat niveluri reduse ale unui marker de cancer de prostata, ceea ce sugereaza un risc mai mic de cancer de prostata.

De asemenea, semintele de in au potentialul de a preveni cancerul de colon si de piele. Dovezile rezultate in urma studiilor arata ca semintele de in sunt un potential aliment valoros in lupta impotriva diferitelor tipuri de cancer.

semintele de in reduc riscul de cancer

5. Semintele de in reduc tensiunea arteriala

Semintele de in reduc tensiunea arteriala si sunt utile in special pentru cei cu tensiune arteriala ridicata. Potrivit unui studiu canadian, consumul a 30 de grame de seminte de in zilnic timp de sase luni a scazut tensiunea arteriala sistolica si diastolica cu 10…
Sursa : www.b24fun.ro

Cele mai citite articole