În timp ce genetica joacă un rol fundamental, dieta, vremea, poluarea și abordarea generală a îngrijirii părului sunt esențiale pentru frumusețea și sănătatea podoabei tale capilare. Bad hair days sunt o dezamăgire pentru toate femeile de pretutindeni, oferindu-le mai puțină încredere în sine. Însă, atunci când părul tău este îngrijit corespunzător, arată fără îndoială mai bine, iar șansele de a avea o zi proastă a părului sunt mai puțin probabile.
Fiind supus zilnic numeroaselor metode de stilizare, dar și acțiunii factorilor de mediu, nu este de mirare că a avea un păr sănătos necesită efort pentru a-l menține strălucitor în permanență. Cu mici ajustări ale rutinei tale, însă, menținerea unei podoabe capilare grozave se poate face fără efort. Iată ce obiceiuri ar trebui să adopți pentru a menține sănătatea părului tău!
Urmează o dietă bogată în proteine
O dietă completă este esențială pentru sănătatea părului și a scalpului. Părul este alcătuit în principal din proteine, motiv pentru care îți sugerăm să te asiguri că incluzi în dieta ta cel puțin 45 de grame de proteine în fiecare zi. Iată câteva surse importante de proteine:
- Carnea slabă;
- Pasărea de curte;
- Pește;
- Fasole;
- Produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi;
- Ouă.
Dietele cu proteinele inadecvate pot duce la un păr slab și fragil, dar și la pierderea culorii părului sau căderea acestuia.
Asigură aportul de zinc organismului
Deficitul de zinc poate duce la căderea părului. Include în dieta zilnică alimente precum nucile braziliene, alunele, nucile pecan, caju si migdalele, pentru a combate astfel căderea părului. De asemenea, te sfătuim să mănânci și să bei din abundență:
- Legume;
- Fructe;
- Salate cu frunze verzi;
- Apă filtrată.
Suplimentele alimentare cu multivitamine sau zinc pot fi o adiție importantă în alimentația ta, atunci când sunt necesare.
Consumă alimente bogate în acizi Omega-3
Creșterea aportului de acizi grași Omega-3 poate stimula foliculii de păr și glandele sebacee. Deși acest obicei nu va determina creșterea părului, va putea îmbunătăți sănătatea scalpului. Acizii grași Omega-3 se găsesc în peștii de apă rece, așa cum sunt somonul, sardinele și heringul. Alte surse importante de Omega-3 pot fi:
- Semințele de in;
- Iaurtul;
- Brânza de vaci;
- Salata;
- Cerealele.
Cunoaște-ți tipul de păr
Există opinii contradictorii despre cât de des să-ți șamponezi părul. Totul se rezumă, însă, la preferințele personale și nevoile individuale, care depin de:
- Tipul și textura părului tău;
- Cât de des folosești produse pentru păr;
- Nivelul tău de activitate.
De pildă, persoanele cu părul gras vor simți nevoia de a se șampona în fiecare zi, în timp ce persoanele cu părul uscat pot avea nevoie să se șamponeze mai rar. Cunoaște-ți tipul de păr pentru a-ți forma obiceiurile!
Alege șamponul potrivit pentru părul tău
Folosirea unui șampon sau a unui agent de coafare greșit poate provoca daune semnificative părului tău. Prin urmare, este important să cauți produse pentru păr și scalp potrivite pentru tipul tău de păr, fie el gras, normal sau uscat și să care să vizeze orice problemă cu care le confrunți, așa cum este mătreața. Încearcă să eviți șampoanele cu ingrediente dure și nu uita că un cost ridicat nu indică neapărat calitatea unui produs.
Nu neglija aplicarea balsamului pentru păr
Aplicarea balsamului după șamponare este un obicei important pe care trebuie să-l adopți pentru a-ți menține părul moale, strălucitor și ușor de coafat. Poți alege fie un balsam, fie un șampon cu balsam încorporat. Piaptănă balsamul pentru o distribuire uniformă și lasă-l să acționeze pentru câteva minute înainte de a clăti.
La fel ca și în cazul spălării părului, nu fiecare persoană trebuie să aplice balsam de fiecare dată când își spală părul. Experimentează pentru a afla ce funcționează cel mai bine pentru tine!
Tratează-ți părul cu blândețe
Experții confirmă că multe persoane își șamponează părul fie prea mult, fie incorect. Regulile standard sunt următoarele:
- Nu-ți spăla părul mai mult de o dată pe zi;
- Folosește produsul în cantități suficiente pentru a-ți acoperi părul;
- Evită folosirea apei prea fierbinți sau prea reci;
- Tratează-ți părul gentil atunci când este ud, căci este de trei ori mai vulnerabil la rupere;
- Nu freca părul ud în exces cu prosopul și folosește un pieptene cu dinți largi pentru a-l descurca. Cu toate acestea, nu pieptăna sau peria prea mult părul ud.
Ține cont de regulile de îngrijire a părului
Iată care sunt principalele reguli de îngrijire a părului, în așa fel încât să-ți poți crea obiceiuri sănătoase în ceea ce privește podoaba ta capilară:
- Setează temperatura mai mica a uscătorului de păr atunci când îți usuci părul și crește treptat căldura, în funcție de cât este necesar;
- Lasă părul să se usuce natural, ori de câte ori este posibil;
- Schimbă frecvent locul în care plasezi de regulă clamele sau agrafele pentru păr, în așa fel încât să nu riști ruperea firelor de păr;
- Dacă îți vopsești părul, alege o nuanță care se află la maximum trei nuanțe distanță de culoarea naturală a părului;
- Masează-ți des scalpul pentru a promova creșterea părului și pentru a crește circulația sângelui;
- Tunde-ți părul în mod regulat, la fiecare 10-12 săptămâni, pentru a menține părul sănătos și pentru a preveni vârfurile despicate.
Formează-ți și tu aceste obiceiuri și bucură-te de un păr sănătos și strălucitor, care să-ți poată reda buna dispoziție chiar și în zilele mai puțin senine!