Primul an din viața unui copil este extrem de important pentru dezvoltarea sa fizică și intelectuală. De aceea, este important să petreci timp de calitate alături de bebelușul tău și să îl implici în diverse activități adecvate vârstei. De asemenea, îți recomandăm și să îi oferi copilului jucării educative, care vor contribui la dezvoltarea simțurilor, dezvoltarea motricității și îi vor asigura distracția din fiecare zi. În continuare, îți prezentăm cinci tipuri de jucarii bebelusi educative cărora merită să le acorzi atenție!
Cărți din pluș
Unul dintre cele mai frumoase hobby-uri pe care i le poți insufla copilului este cititul. De aceea, îți recomandăm să îi oferi cărți special realizate pentru bebeluși, încă din primele luni de viață. Acestea sunt ideale pentru dezvoltarea văzului, motricității fine (acțiunile de a prinde pagina în mânuțe și de a da pagina) și de asemenea îi va dezvolta și simțul tactil. În plus, este o ocazie foarte bună de a petrece timp împreuna și de a-i îmbogăți vocabularul. În primii ani de viață, creierul copiilor este asemenea unui burete care absoarbe toate informațiile, așa că vrei să te asiguri că primește informații care îi vor dezvolta creierul în mod armonios. Cărțile din pluș au pagini moi, sunt viu colorate și unele modele au și sunete pentru a fi cât mai atractive.
Jucării din pluș interactive
Jucăriile din pluș sunt cele mai îndrăgite de către copii, însă în afara celor simple, îți recomandăm să îi oferi copilului și jucării interactive. De preferat ar fi să optezi pentru jucării ce se pot agăța de pătuț, de cărucior sau pe care să le poată țină în mânuțe fără probleme. Jucăriile din pluș interactive au texturi diferite, astfel că vor dezvolta simțul tactil, au culori aprinse și imprimeuri care nu obosesc ochii și pot scoate anumite sunete care să îi bucure pe cei mici.
Jucării cu forme geometrice
Începând cu vârsta de șase luni, copiii devin din ce în ce mai curioși și încep să exploreze lumea înconjurătoare. În funcție de cât de curios este copilul tău, poți să îi oferi o jucărie cu forme geometrice. Astfel, va învăța să recunoască cele mai simple forme geometrice (cerc, pătrat, triunghi, steluță și așa mai departe) cu ajutorul unei jucării interactive. De obicei, acestea sunt formate dintr-o bază care are decupate forme geometrice și piese separate (cercuri, pătrate și altele) pe care copilul trebuie să le potrivească în bază. Jucăriile sunt viu colorate și adesea înfățișează animăluțe, pentru a fi mai atractive.
Jucării pentru dezvoltarea coordonării
Nu trebuie să uiți nici de jucăriile pentru dezvoltarea coordonării mână-creier. Un exemplu excelent este reprezentat de jucăriile utilizate pentru a construi. Spre exemplu, cuburi mari care pot fi suprapuse sau alte forme geometrice. Având în vedere că le sunt recomandate bebelușilor, aceste jucării sunt moi, viu colorate pentru a fi cât mai atractive și unele au chiar și miros, pentru a stimula cât mai multe simțuri. Cu ajutorul unei astfel de jucării, distracția va fi garantată și te vei bucura de alături de copilul tău de fiecare mică reușită.
Jucării muzicale
Nu în ultimul rând, trebuie să menționăm și jucăriile muzicale. Acestea vor ajuta copilul să își dezvolte auzul și de ce nu, chiar și urechea muzicală. Folosind astfel de jucării încă din perioada de bebelușie, s-ar putea ca talentul nativ al copilului pentru muzică să iasă la iveală la doar câțiva anișori. Poți utiliza numeroase jucării muzicale, cele mai apreciate fiind cele tip radio, care redau fragmente de melodii pentru copii, pe care bebelușul le poate asocia cu diverse imagini. Astfel, nu doar auzul este stimulat, ci și capacitatea de a face diverse conexiuni.
Sperăm ca aceste informații să îți fie de folos și să alegi cele mai bune jucării pentru dezvoltarea bebelușului tău!
Sursa foto: Shutterstock