5 sfaturi de amenajare pentru un apartament foarte spatios

Un apartament cu spatii generoase poate coplesi la prima vedere, caci este nevoie de un cu totul alt set de idei pentru a „umple” inteligent acest tip de spatiu. Solutiile creative si sursele de inspiratie sunt insa numeroase, mai ales in mediul online, asa ca provocarea amenajarii tine de bugetul alocat, de alegerea unui stil preferat si a unui mobilier care sa nu aglomereze spatiul.

Apartamentele cu 3 sau mai multe camere ofera posibilitatea amenajarii fiecarei incaperi pentru un scop bine determinat: dormitorul parintilor, camera copiilor sau camerele fiecarui copil, camera de oaspeti, camera de joaca etc.

Alege cu grija culorile     

Alegerea tonurilor in care vor fi imbracati peretii este foarte importanta. Pentru a amplifica senzatia de spatialitate, alege o paleta de culori calde, deschise. In anumite spatii – largi si foarte bine iluminate – poti opta pentru culori inchise sau reci, insa alegerea mobilierului sau a accesoriilor trebuie facuta astfel incat sa nu se creeze senzatia sufocanta de spatiu restrans.

Prima culoare aleasa trebuie sa fie cea pentru camera cea mai mare (living) sau cea mai utilizata (bucataria), iar daca aceasta decizie este complicata, se poate alege o nuanta calda, neutra, iar astfel alegerea culorilor pentru celelalte camere devine mai usoara. Odata aleasa, este indicat ca in celelalte camere si in holuri sa fie folosite nuante ale aceleiasi culori, oferind astfel profunzime si un aspect echilibrat, interesant pentru intreaga locuinta.

Mobilierul – util si cu gust

Alegerea mobilierului trebuie sa reprezinte un echilibru intre utilitate si design. Este necesar sa fie satisfacute atat nevoile de depozitare, cat si cele de recreere, fara a incarca excesiv spatiile. Camera de zi poate fi amenajata ca un loc de intalnire a prietenilor – un set de canapele si fotolii confortabile, un spatiu dedicat distractiei, cu un televizor cu diagonala mare, o consola de jocuri, un mini calculator etc.

Pentru ca este o camera de zi cu dimensiuni generoase, se poate indrazni amenajarea unui mini bar – poti gasi scaune de bar ieftine pe scauneonline.ro, de exemplu. In mod normal, nu este necesar ca in holuri sa fie instalate piese de mobilier, insa daca spatiul si configuratia permit, se pot instala dulapuri tip dressing, piese de mobilier pentru depozitarea incaltamintei.

Accesoriile – un aspect de retinut

Accesoriile de calitate adauga stil, culoare si o nota personala spatiului; tocmai de aceea este recomandat sa fie achizitionate sau create in timp, pe masura ce te obisnuiesti in acel spatiu si ajungi sa-i cunosti subtilitatile. Este chiar indicat ca o zona de depozitare din apartament sa fie dedicata stocarii accesoriilor. Pentru a-ti usura sarcina accesorizarii unui spatiu, este necesar ca acesta sa fie eliberat de orice obiect de dimensiuni mici sau medii care ar putea sa distraga atentia, avand astfel si oportunitatea de-a rearanja mobilierul intr-un mod diferit.

Dispunerea accesoriilor trebuie sa tina cont de echilibrul de ansamblu al camerei, fiecare obiect avand o dimensiune si o configuratie proprie. Articolele pot fi dispuse asimetric, dar este indicat sa faca parte din aceeasi familie de culori – pentru a crea un aspect unitar.

Lumina insufleteste atmosfera

Iluminarea este un alt aspect foarte important care poate completa in mod fericit un design interior reusit. Lumina ambientala este difuza si inunda uniform camera – este asigurata, de obicei, din surse instalate pe tavan. Insa, indiferent de becurile utilizate, este necesara completarea luminii ambientale cu iluminat de detaliu, directionat. Acest tip de iluminare secundara are rolul de-a separa spatiile in camera si de-a sublinia prezenta unui obiect deosebit. La modul ideal, ar trebui sa fie de 4-5 ori mai stralucitoare decat lumina ambientala.

Iluminarea de lucru este furnizata de lampile de birou sau de podea si este potrivita pentru citirea cartilor, scrierea unor notite sau efectuarea unor activitati manuale. Lumina naturala este insa cea preferata de marea majoritate a oamenilor, deoarece are darul de-a face ca totul sa arate foarte bine – un mic inconvenient in acest caz este, insa, caldura emanata de soare.

Accesul punctual – un atu calitativ

Usile si ferestrele de calitate nu sunt doar un mare plus in privinta designului interior, ci sunt si solutii excelente pentru izolarea termica si fonica a camerelor si-a locuintei in ansamblu. Alegerea lor implica stabilirea exacta a destinatiei pentru fiecare camera. De exemplu, camera de zi are nevoie de o cat mai mare suprafata vitrata, pentru a beneficia de lumina naturala, in timp ce baia are nevoie de o fereastra mai mica, din ratiuni de protejare a intimitatii.

Un apartament spatios isi poate pierde echilibrul vizual din pricina tentatiei de-a acumula obiecte decorative sau mobilier in exces. Asadar, este cazul sa te concentrezi pe strictul necesar, pentru ca ulterior sa-ti dai seama ce si unde poate fi adaugat.