Sănătatea rinichilor este vitală pentru menținerea funcționării corespunzătoare a tuturor organelor. Multe afecțiuni sunt asimptomatice sau prezintă simptome nespecifice în stadiile incipiente. Cunoașterea acestora permite vizita la medicul nefrolog sau urolog mai devreme, ceea ce facilitează stabilirea unui diagnostic și recomandarea tratamentului optim.
- Modificări ale urinei
Modificarea aspectului urinii este primul semn al unei afecțiuni renale. Pacienții pot experimenta disconfort la urinare (disurie), polachiurie (micțiuni frecvente) sau hematurie (prezența sângelui în urină).
Hematuria în stadiile incipiente poate fi microscopică, ceea ce face ca urina să nu sufere modificări ale aspectului. Însă, când boala evoluează și sunt mai multe hematii in urina, apare o colorație roz-roșie.
Alte modificări care pot apărea sunt reprezentate de:
- urină spumoasă (asociată pierderilor mari de proteine);
- urină tulbure;
- senzație imperioasă de urinare;
- volum mic de urină.
- Durerea
Disconfortul sau durerea sunt indici de gravitate pentru multe dintre afecțiunile renale. Deseori, durerea este localizată la nivel pelvin sau lombar. Însă, foarte multe persoane confundă disconfortul muscular cu o durere de rinichi. Ambele pot avea localizări similare, la nivel lombar. Însă, durerea caracteristică afecțiunilor renale poate fi însoțită și de:
- febră;
- frison;
- disurie;
- hematurie.
- Edeme
Pertubările funcției renale se pot complica cu apariția edemelor (umflături). Edemele renale sunt ușor de diferențiat de cele de origine cardiacă, deoarece:
- au localizare generală (față, gambe);
- sunt mai pronunțate dimineața;
- au consistență moale;
- sunt albicioase;
- prezintă temperatură normală.
Cele mai citite articole
Localizarea frecventă a edemelor este la nivel facial, în special la nivelul pleoapelor. Cele mai multe persoane care se confruntă cu ochi umflați (edeme ale pleoapelor) consideră că oboseala este cauza acestora și nu se prezintă la medic. Astfel, dacă te confrunți cu edeme ale feței, care nu se remit după odihnă, este util a consulta medicul.
- Oboseala
Funcționarea rinichilor este esențială pentru susținerea întregului organism. Prin intermediul acestora sângele este filtrat, iar toxinele și metaboliții rezultați din diferite procese chimice din organism se elimină în urină.
Când funcția de filtrare renală este afectată, produșii reziduali nu mai se elimină corespunzător, ceea ce face ca multe dintre sistemele de organe să funcționeze deficitar. Primul semn al acumulării toxinelor în organism este reprezentat de apariția oboselii. Aceasta este însoțită frecvent de scăderea capacității de concentrarea și de diminuarea atenției.
Oboseala poate apărea și ca urmare a prezenței anemiei. Multe dintre persoanele care suferă de boli renale dezvoltă și anemie, care se manifestă prin scăderea numărului de hematii din circulația sângelui. Acestea au rol în transportul oxigenului și al dioxidului de carbon. Iar o reducere a hematiilor face ca țesuturile să nu primească suficient oxigen.
- Hipertensiune arterială
Hipertensiunea arterială reprezintă atât un simptom, cât și o cauză a bolii renale. În situația în care rinichii nu funcționează corespunzător, urina nu este eliminată normal și apare o retenție masivă de fluide în organism. Creșterea volumului de fluide și de electroliți poate favoriza apariția hipertensiunii arteriale.
Este important de menționat că o tensiune arterială mărită poate apărea și ca urmare a altor cauze, independent de activitatea renală. Dacă tensiunea nu este controlată poate conduce în timp la afectarea funcției de filtrare renală.
Afecțiunile renale necesită tratament pentru ameliorarea simptomelor. Dacă nu sunt tratate corespunzător și la timp, pot conduce la complicații severe, precum insuficiența renală. În stadii severe, pot fi necesare dializa sau transplantul renal. Identificarea semnelor precoce contribuie semnificativ la identificarea patologiilor și la tratarea acestora. Consultă medicul dacă te confrunți cu unele dintre semnele prezentate și ai grijă de rinichii tăi prin adoptarea unei diete echilibrate, consumarea unei cantități optime de lichide și evitarea alcoolului în exces.