De cele mai multe ori, asociem produsele cu SPF exclusiv cu zilele însorite de vară și temperaturile ridicate, tipice sezonului cald. Totuși, este important să știm că pielea noastră are nevoie de protecție sporită împotriva efectelor negative ale razelor ultraviolete în orice anotimp. Iată de ce protecția solară ar trebui să rămână un element esențial în rutina ta de îngrijire inclusiv în sezonul rece.
Previne îmbătrânirea prematură a pielii
Știai că aproximativ 80% dintre semnele vizibile ale îmbătrânirii pielii sunt cauzate de expunerea constantă la soare? Un studiu concludent realizat de Librăria Națională de Medicină, unde au participat 298 de femei caucaziene, cu vârsta cuprinsă între 30 și 78 de ani, a scos la iveală faptul că indiferent de tipul de ten – uscat, gras, normal, mixt – radiațiile UVA au capacitatea de a pătrunde adânc în structura lui și afectează producția de colagen și elastină. Acestea din urmă sunt proteine importante, care mențin elasticitatea și fermitatea pielii. Prin urmare, folosirea unor creme de fata hidratante, cu factor de protecție solară cu spectru larg formează o barieră eficientă de apărare împotriva efectelor nocive ale razelor UVA.
Reduce semnificativ riscul de apariție a cancerului
Expunerea constantă, fără o protecție eficientă, la razele ultraviolete se numără printre principalele cauze ale dezvoltării diferitelor tipuri de cancer de piele precum melanomul sau carcinomul bazocelular. Așadar, chiar și în zilele înnorate de toamnă, atunci când soarele nu este prezent pe cer, este necesar să folosești un produs cu SPF. Fie că este sub formă de cremă, spray sau loțiune, aplică-l într-o cantitate generoasă, cu cel puțin 15 minute înainte să pleci din casă.
Menține sănătatea barierei naturale de protecție a pielii
Acum, sunt disponibile pe piață o mulțime de produse cu protecție solară dintre care poți alege. Vestea bună este că în compoziția acestora se găsesc alte ingrediente benefice pentru sănătatea pielii. Spre exemplu, anumite creme hidratante pentru ten sunt îmbogățite cu:
- antioxidanți naturali precum zinc, necesar pentru crearea noilor celule;
- ceramide, acele lipide care păstrează hidratarea în interior;
- niacinamidă, o formă a vitaminei B3 care oferă un grad de protecție sporit împotriva stresului oxidativ;
- acid hialuronic, un umectant extrem de util pentru hidratarea intensă a pielii.
Previne apariția petelor pigmentare
Cele mai citite articole
Hiperpigmentarea este afecțiune comună, care afectează tot mai multe persoane, fiind rezultatul unei producții ridicate de melanină, pigmentul responsabil pentru colorarea pielii, a ochilor și părului. Atunci când petreci o perioadă mai lungă la soare fără să folosești un produs cu SPF, razele ultraviolete pot să deterioreze celulele pielii responsabile de producerea melaninei. Prin urmare, este posibil să observi apariția unor pete de culoare roz, maro, negru sau gri pe anumite zone ale feței, tipice hiperpigmentării. Pentru a evita această situație, cel mai sigur și ușor mijloc de prevenție este includerea unor sprayuri cu SPF în rutina de îngrijire și folosirea lor cu regularitate.
Te protejează de reflexia razelor ultraviolete pe zăpadă
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, zăpada poate reflecta radiațiile ultraviolete în proporție de 80%, comparativ cu nisipul, care ajunge până la valoarea de 15%. Prin urmare, dacă planifici activități în aer liber sau vrei să încerci noi sporturi de iarnă în acest sezon, protecția solară devine un produs esențial pentru sănătatea pielii tale. Pentru că este posibil să transpiri mai mult din pricina efortului depus, îți recomandăm să reaplici crema cu SPF de fiecare dată când este necesar ori o dată la două ore, pentru a te proteja în continuare.
Așadar, cremele și sprayurile cu SPF rămân un produs indispensabil pentru fiecare persoană, indiferent de sezon ori de temperaturile de afară. Folosește-le cu regularitate de fiecare dată când vrei să petreci o perioadă mai lungă afară.
Sursă foto: Freepik.com