Sezonul cald vine la pachet cu soare, căldură și vacanțele mult așteptate. Cu toate acestea, nici în această perioadă a anului nu suntem feriți de problemele de sănătate. Deși vara este un anotimp iubit de mulți dintre noi, condițiile de mediu specifice acesteia pot favoriza dezvoltarea unor afecțiuni.
Prin urmare, trebuie să știi la ce să te aștepți și ce măsuri de prevenție poți lua. Iată câteva dintre afecțiunile frecvente în timpul sezonului cald.
Enterocolită acută
Aceasta este caracterizată de inflamația intestinului, cauzată de infecția cu bacterii, virusuri sau paraziți. Enterocolita acută este cauzată de ingestia apei sau alimentelor contaminate, cum ar fi cele păstrate în condiții precare de igienă sau carne insuficient preparată termic.
Cum recunoști simptomele enterocolitei? Aceasta se manifestă prin brusc, prin diaree, vărsături, crampe abdominale, disconfort gastric, febră, greață.
Poți preveni această afecțiune prin menținerea alimentelor la frigider, evitarea produselor alimentare stradale, preparare termică suficientă a cărnii (nu în sânge). Dacă vizitezi o țară străină, optează pentru apa îmbuteliată.
Otită externă
Cunoscută și sub denumirea de otita înotătorului, otita externă este caracterizată de inflamația urechii externe. Aceasta este cauzată de infecția locală cu bacterii sau fungi, fiind favorizată de umiditate excesivă și temperaturi ridicate. Se manifestă prin dureri, mâncărimi și scurgeri la nivelul urechii.
Pentru a preveni această afecțiune este important să menții curat canalul auricular. Îndepărtează apa din urechi după înot și evită inserarea bețișoarelor sau altor obiecte ascuțite.
Insolație
Cele mai citite articole
Una dintre cele mai frecvente afecțiuni în timpul verii este insolația, cauzată de supraîncălzirea organismului ca urmare a expunerii la căldură excesivă. Aceasta poate apărea atât la persoanele care fac plajă fără măsuri de protecție, cât și la cele care lucrează la exterior între orele 10-16. Este considerată o urgență medicală.
Se manifestă prin cefalee, frisoane, greață, vărsături, slăbiciune, confuzie, delir, tegumente roșii sau fierbinți.
Pentru prevenire, se recomandă purtarea hainelor largi, acoperirea capului cu o pălărie/șapcă, evitarea expunerii la soare în intervalul orar 10-16, hidratare optimă.
Rinită alergică
Alergia la polen este comună în sezonul cald. Aceasta cauzează rinita alergică, care se manifestă prin congestie nazală, mâncărimi în nas, rinoree, strănut, dificultăți de respirație. Medicul alergolog poate stabili dacă este vorba de o alergie.
Urmărește prognoza pentru polen și evită activitățile la exterior în zilele în care nivelul acestuia este ridicat. Poți opta și pentru plase de geam speciale și un purificator de aer.
Conjunctivită
Conjunctivita reprezintă inflamația și infecția conjunctivei, membrana transparentă care acoperă globul ocular. Este o afecțiune contagioasă, care poate apărea în orice anotimp. În sezonul cald, poate fi contactată prin intermediul apei din piscină sau prin împărțirea aceluiași prosop cu o persoană infectată.
Printre măsurile de prevenție se numără evitarea piscinelor posibil contaminate – cu o calitate slabă a apei sau vizibil neigienizate. De asemenea, folosește doar prosopul tău și nu îl împrumuta altor persoane.
Așadar, sezonul cald poate asigura un mediu propice care favorizează dezvoltarea unor afecțiuni. Ia măsurile de prevenție corespunzătoare și adresează-te medicului dacă te confrunți cu simptome.