Dimensiunea redusa nu este un impediment pentru amenajarea unei curti, pentru ca exista numeroase solutii la indemana oricui. Desi la prima vedere poate parea o problema serioasa, vrem sa te facem sa vezi lucrurile dintr-o alta perspectiva, si de aceea iti oferim cateva sfaturi practice. Asadar, iata cum ar trebui sa procedezi pentru a-ti amenaja gradina de vis in spatiul limitat de care dispui!
Curtea, ca o prelungire a interiorului
O ideea buna pentru a amplifica senzatia de spatiu este aceea de a amenaja curtea ca si cum ar fi o componenta a interiorului casei. Asta inseamna sa pastrezi acelasi stil de amenajare folosit in camerele locuintei si sa transformi curtea intr-o prelungire externa a spatiului de locuit. Astfel, poti amenaja aici un spatiu pentru servirea mesei in perioada verii, o zona de relaxare cu o canapea cu perne moi, sau un loc de joaca pentru copii. De asemenea, curtea poate fi folosita ca un spatiu pentru primirea oaspetilor, cu cateva fotolii si o masuta pentru cafea.
Mobilierul multifunctional
Mobilierul multifunctional este ideal pentru spatiile mici, indiferent ca vorbim de o curte sau o locuinta. In cazul de fata, ai mai multe optiuni de mobilier multifunctional, cum ar fi un fotoliu extensibil pe care il poti folosi si ca sezlong. De asemenea, foarte practica ar fi o canapea prevazuta cu un spatiu de depozitare, dar si o banca suspendata, ce poate fi folosita si pe post de leagan. Dat fiind spatiul restrans, nu e recomandat sa aglomerezi terasa cu mobilier de care sa te impiedici cand n-ai nevoie de el, asa ca o solutie inspirata este folosirea unor scaune si a unei mese pliante.
Gardul invizibil
Cele mai citite articole
In cazul unei curti, senzatia de spatiu ingust este amplificata de gardul care delimiteaza perimetrul. Cu cat acesta este mai inalt, cu atat curtea ti se va parea mai mica si mai ingusta, asa ca trebuie sa faci ceva si in aceasta privinta. O idee buna ar fi sa apelezi la un gard viu in locul celui clasic din lemn, fier forjat sau beton, care iti va largi astfel perspectiva. Daca totusi crezi ca acesta nu iti confera suficienta siguranta, poti masca gardul la interior. Poti face asta cu ajutorul unei perdele naturale de flori si plante cataratoare, sau poti instala un gard viu artificial, in spatele gardului curtii.
Vegetatia de inaltime mica si medie
Tufele foarte dese si foarte inalte au nevoie de mai mult spatiu, iar in cazul tau tocmai asta este principala problema. De aceea este bine sa te orientezi catre vegetatia de inaltime mica sau cel mult medie. Regula este valabila si in cazul copacilor, chiar daca iti doresti sa ai cat mai multa umbra in curte. Copacii inalti nu vor face decat sa ai o curte mai intunecata, care va arata mai degraba deprimant.
Un caz particular il prezinta curtile mici aflate pe un teren in panta, pentru ca aici mai ai o problema in plus de rezolvat. Aceasta este data de terenul inclinat, care, la prima vedere, poata parea destul de dificil de amenajat. Problema se rezolva insa foarte simplu, prin terasarea terenului in panta. In acest mod, pamantul se stabilizeaza si se evita alunecarile de teren.
Terenul se sapa amenajandu-se un sistem de terase suprapuse, ceea ce permite amenajarea curtii intr-un mod mult mai spectaculos. Fiind vorba de un spatiu mai mic, este recomandat ca terasarea sa nu se faca pe multe nivele, pentru ca suprafata acestora se reduce direct proportional cu numarul lor. Astfel, intr-o curte mica, terasata pe 2-3 niveluri, vei avea suficient spatiu pentru a o amenaja asa cum doresti.