Tuturor ni se mai intampla sa uitam anumite lucruri, mai ales atunci cand suntem foarte ocupati. Cu toate acestea, genetica joaca un rol important in pierderea memoriei, in special in cazul unor afectiuni neurologice grave, cum ar fi boala Alzheimer. Este important de stiut ca oamenii de stiinta au aratat prin intermediul cercetarilor ca dieta si stilul de viata au un impact major asupra memoriei. In acest articol va vom prezenta 4 metode naturale care va vor ajuta sa va imbunatatiti memoria.
1. Reduceti consumul de zahar
Consumul de prea mult zahar a fost legat de catre oamenii de stiinta de multe probleme de sanatate si boli cronice, inclusiv de pierderea memoriei. Cercetarile au aratat ca o dieta ce contine mult zahar poate afecta acea parte a creierului care se ocupa de stocarea amintirilor pe termen scurt.
De exemplu, un studiu efectuat pe mai mult de 4.000 de persoane a constatat ca pacientii care au consumat o cantitate mai mare de bauturi zaharoase au avut probleme in a-si aminti anumite episoade din vietile lor, spre deosebire de persoanele care au consumat mai putin zahar si care nu s-au confruntat cu astfel de probleme. Pentru o memorie sanatoasa, specialistii recomanda planta Gingko biloba, avand numeroase beneficii.
2. Spuneti DA exercitiilor fizice
Exercitiile fizice sunt importante pentru sanatatea fizica si mintala. Cercetarile au aratat ca acestea sunt benefice pentru creier si pot ajuta la imbunatatirea memoriei persoanelor de toate varstele, de la copii la adulti. De exemplu, un studiu efectuat pe 144 de persoane cu varste cuprinse intre 19 si 93 de ani a aratat ca 15 minute exercitii moderate pe o bicicleta medicinala a dus la imbunatatirea performantei cognitive.
Alte studii au aratat ca exercitiile fizice pot creste secretia de proteine neuroprotectoare si pot facilita cresterea si dezvoltarea neuronilor, ceea ce duce la imbunatarirea sanatatii creierului.
3. Reduceti consumul de alcool
Consumul exagerat de bauturi alcoolice poate avea un impact negativ asupra memoriei. Un studiu efectuat pe 155 de studenti a aratat ca elevii care au consumat 6 sau mai multe bauturi alcoolice intr-o perioada mai scurta de timp, fie saptamanal, fie lunar, au avut probleme de concentrare si invatare, in comparatie cu studentii care nu au consumat niciodata alcool.
Alcoolul creeaza efecte neurotoxice asupra creierului. Consumul excesiv de alcool poate deteriora hipocampul, o parte a creierului care joaca un rol important in functionarea optima a memoriei.
4. Nu sariti peste orele de somn
Cele mai citite articole
Somnul reprezinta un element foarte important in procesul de memorare si invatare. Cercetarile efectuate ne arata ca somnul ajuta la imbunatatirea memoriei in doua moduri diferite. In primul rand, un somn bun ajuta la sporirea atentiei si la o invatare eficienta, iar in al doilea rand, somnul in sine are rol in consolidarea amintirilor si in memorarea pe termen lung.
In plus, in ceea ce priveste obiceiurile de somn, s-a observat ca trezitul la ore tarzii, in special in weekenduri, somnul insuficient calitativ sau cantitativ au condus la performante scolare scazute.
Sursa foto: shutterstock