Afecțiunile stomatologice reprezintă o gamă de condiții de sănătate orală care implică dinții, gingiile, buzele, limba, obrajii sau maxilarele, cauzate în general de neglijarea igienei orale, traumatisme la nivelul gurii sau de lipsa controalelor la stomatolog. În timp ce afecțiuni comune, cum ar fi cariile dentare și gingivita, sunt bine cunoscute și ușor de identificat, există și afecțiuni mai puțin cunoscute, care necesită atenție și tratament adecvat.
Anchiloglosia (frenul lingual scurt)
Anchiloglosia este o afecțiune congenitală a limbii, care apare atunci când frenul lingual este prea scurt sau prea rigid, ceea ce limitează mișcarea limbii. Frenul lingual este o membrana de dimensiuni mici care conectează limba la planșeul sublingual (zonă situată sub limbă, în partea inferioară a cavității bucale). În lipsa tratamentului, anchiloglosia poate duce la probleme de pronunție a cuvintelor, cât și la probleme respirație și mestecare.
Tratamentul pentru un fren lingual scurt poate varia în funcție de gravitatea cazului. În cazurile ușoare, pot fi efectuate exerciții de întindere a limbii sau de masaj, pentru a ajuta la dezvoltarea musculaturii. În cazurile mai severe, tratamentul impune efectuarea unei intervenții chirurgicale (frenotomie sau frenoplastie), un timpul căreia frenul lingual este tăiat.
Xerostomia
Cele mai citite articole
Xerostomia este o afecțiune care se caracterizează prin reducerea semnificativă a producției de salivă din cavitatea orală, care poate avea consecințe negative asupra sănătății orale. Reducerea producției de salivă din cavitatea bucală determină, printre altele, accelerarea procesului de demineralizare a dinților, pe fondul creșterii nivelului de bacterii și de acizi dăunători din gură.
Tratamentul pentru xerostomie presupune, în primul rând, tratamentul condiției care stă la baza reducerii secreției de salivă. Până la identificarea condiției specifice care a determinat xerostomia, este recomandată creșterea aportului de lichide, consumul de gumă de mestecat fără zahăr și administrarea unor medicamente pentru stimularea secreției de salivă. Dacă xerostomia a dus la apariția unor pete albe pe dinți, un semn de demineralizare dinti, se impune efectuarea unei vizite la stomatolog.
Hiperplazia gingivală
Hiperplazia gingivală este o afecțiune cauzată în general de igiena orală inadecvată, diferite afecțiuni cronice, deficiențe nutriționale sau de administrarea anumitor medicamente, caracterizată prin creșterea excesivă a țesutului gingival, ceea ce duce la umflarea, inflamația și înroșirea gingiilor.
Tratamentul pentru hiperplazia gingivală poate presupune, în funcție de cauze, ajustarea dozei sau o schimbare a medicamentelor administrate, îmbunătățirea igienei orale, detartraj profesional, terapie ortodontic (în cazul în care hiperplazia gingivală este asociată cu o poziție anormală a dinților), administrarea de vitamine sau chiar îndepărtarea chirurgicală a gingiilor inflamate.