Dezvoltarea senzorială începe încă din primii ani de viață și însoțește persoana pe perioada copilăriei, adolescenței, vârstei adulte și chiar pe perioada tardivă a bătrâneții. Cu toate acestea, dezvoltarea senzorială își are apogeul chiar în perioada de început a vieții, când bebelușul acumulează inconștient și neselectiv simțurile din jurul său și până la vârsta în care cel mic reușește să selecteze informațiile de care are nevoie.
Iată deci o listă cu cele mai îndrăgite 10 jocuri și jucării senzoriale de la Piciuland care stimulează dezvoltarea armonioasă a copilului. Petrece timp alături de cel mic și ajută-l să exploreze toate frumusețile lumii din jurul său!
Jucăriile zornăitoare
Jucăriile zornăitoare captează rapid atenția bebelușilor și copiilor, astfel încât aceștia se vor distra pentru o perioadă îndelungată de timp. Zornăitoarele au numeroase forme, de la simple la complexe, deci cel mic va putea deosebi modelele, dar și sunetele redate de acestea.
Cuburi de activitate
Cuburile de activitate sunt jucării incredibile pentru cei mici deoarece îi ajută în dezvoltarea armonioasă a deprinderilor de coordonare, de interacțiune și motrice. Majoritatea cuburilor de activitate au numeroase etichete, texturi catifelate, oglindă, zornăitoare, sunete și jucării de pluș.
Jucării de lemn
Jucăriile din lemn sunt rezistente și interactive, putând fi utilizate atât acasă, dar și în spațiile exterioare. Vei găsi numeroase modele în funcție de vârsta copilului, de la puzzle de lemn, la cuburi și jocuri interactive pentru aptitudinile senzoriale și de motricitate.
Jocul fructelor
Jocul fructelor îndeamnă copilul să învețe diferitele categorii de arome pe care le poate simți: dulce, sărat, amar, acru. Alege mai multe tipuri de fructe și pune-l pe cel mic să îți spună ce simte după ce gustă din acestea. Copilul va putea diferenția ulterior gusturile, culorile, formele și denumirea fructelor.
Puzzle
Puzzle-urile sunt ideale pentru dezvoltarea deprinderilor senzoriale, dar și cele logice, motrice și creative. În funcție de vârsta copilului există numeroase modele de puzzle cu dificultăți și categorii diferite. Acestea sunt educative și interactive deopotrivă, iar cel mic va fi captivat de culorile frumoase, de design și de activitatea propriu-zisă.
Jocul cu păpuși
Majoritatea copiilor sunt fericiți atunci când privesc o piesă de teatru cu păpuși. Aceasta antrenează gândirea, creativitatea și interacțiunea pentru cei mici într-un mod distractiv și informal. Un joc pe care-l poți face alături de copil este acela de a achiziționa un set de marionete pentru degete sau chiar păpuși și să creezi scenarii în care cel mic trebuie să găsească soluțiile și dialogurile potrivite.
Hai la picnic!
Investește într-un set de jucării pentru picnic și petrece timp alături de cel mic într-un spațiu exterior. Cât timp tu pregătești pătura, farfuriile, alimentele etc pentru o masă în natură, copilul te va imita și va reuși să-și dezvolte foarte multe noi deprinderi, de la coordonare, la aptitudini motrice și de selectare a produselor și obiectelor din setul de picnic.
Cărți plutitoare și jucării pentru baie
Cărțile plutitoare și jucăriile de baie pentru copii le vor face acestora băița mai distractivă, iar cei mici vor învăța cum să prindă obiectele atunci când mânuțele lor sunt ude. Cu atât mai mult, deoarece copilul va fi atent la jucării, tu vei reuși să îi faci baie mai ușor.