Design interactiv: Tendințe pe care fiecare designer digital ar trebui să le cunoască în 2024

Pe măsură ce peisajul digital continuă să evolueze, la fel se întâmplă și cu domeniul designului interactiv. În 2024, designerii trebuie să rămână în fruntea tendințelor, adoptând trendurile inovatoare care modelează experiențele utilizatorilor.

Printre cele mai remarcabile tendințe care au pătruns domeniul de design interactiv în 2024, se găsesc:

  • Design sustenabil cu grijă față de mediu.
  • Design personalizat bazat pe datele utilizatorilor.
  • Implementarea inteligenței artificiale.
  • UI adaptabil și design cross-platform.
  • Interfața vocală pentru utilizatori.
  • Realitatea augmentată și virtuală.
  • Minimalismul ca trend UI.

Un loc perfect pentru a vizualiza cele mai recente direcții în design interactiv este Vulkan Vegas – platforma unde găsești jocuri de noroc lansate de către dezvoltatori renumiți din întreaga lume. Citește în continuare acest articol pentru a afla care sunt, la concrect, cele mai pronunțate direcții în acest sens.

Design sustenabil

2024 este anul în care problemele legate de prezervarea mediului devin din ce în ce mai acute. Din acest motiv, una dintre cele mai aprige tendințe este designul cu conștientizarea problemelor de mediu sau designul sustenabil. 

În acest caz se iau în considerație, cu atenție sporită, materialele utilizate, cantitatea de energie consumată și longevitatea proiectului. În prim plan se evidențiază materialele reciclabile, animației eficiente din punct de vedere energetic și interfețele minimaliste.

Design personalizat bazat pe datele utilizatorilor

Acest tip de design presupune analiza datelor utilizatorilor pentru a informa deciziile de proiectare. Personalizarea adaptează experiențele pe baza preferințelor individuale

Implementarea de teste A/B, urmărirea comportamentului utilizatorilor și adaptarea design-ului bazat pe date reale conduc la alegeri de design unice și informate.

Implementarea inteligenței artificiale

Tot mai mulți designeri UX acordă prioritate personalizării și inter activităților bazate pe AI în interfețele sale. În 2024, experții noștri prognozează că inteligența artificială va domina ecosistemul UX.

Rădăcinile AI se trag din algoritmii de învățare automată și de învățare profundă. Cu toate acestea, designul etic, axat pe confidențialitatea și corectitudinea utilizatorilor, a devenit crucial în aplicațiile AI. AI permite hiper personalizarea, comenzile vocale și în simbioză cu implementarea practicilor de design etice. 

Cu toate acestea, abordarea practicilor AI este încă un subiect controversat, supus preocupărilor în ceea ce privește confidențialitatea datelor utilizatorilor. Implementarea AI trebuie efectuată cu prudență și consimțământ față de informațiile personale sensibile ale utilizatorilor.

UI adaptabil și design cross-platform

Cele mai citite articole

Designul Responsive UI nu este nou, dar continuă să stea la baza unei interfețe și a unei experiențe de utilizare eficiente. În 2024, va continua să fie o prioritate de top pentru designerii UX/UI cu experiență. Având în vedere că utilizatorii accesează site-urile web și aplicațiile de pe o multitudine de dispozitive, este esențial să se asigure o experiență de utilizare armonioasă pe diferite dimensiuni și rezoluții de ecran.

Anul 2024, este anul în care utilizatorii, tot mai des, se așteaptă la experiențe coerente pe toate platformele ( destinate dispozitivelor mobile, desktop și web). Designul cross-platform va fi un obiectiv cheie, permițând utilizatorilor să treacă fără probleme de la un dispozitiv la altul, fără a sacrifica utilizabilitatea. 

Tehnologia cross-platform permite unificarea interacțiunilor între diverse dispozitive. Trecerile fluide între dispozitive sunt extrem de importante la elaborarea design-ului, deoarece acestea îmbunătățesc ratele de retenție și creează un ecosistem fiabil. Designerii ar trebui să acorde prioritate, în 2024, layout-urilor receptive și componentelor adaptabile.

Interfața vocală pentru utilizatori

Interfețele cu integrare vocală au câștigat o importanță semnificativă în ultimii ani, iar această tendință va continua să crească în 2024. Odată cu creșterea numărului de dispozitive cu difuzoare inteligente și dispozitive cu activare vocală, utilizatorii devin din ce în ce mai confortabili în interacțiunea cu tehnologia folosind vocea.

Designerii, cu ani de experiență, vor trebui să creeze VUI-uri intuitive și ușor de utilizat, care să ofere o experiență naturală și conversațională.

Realitatea augmentată și virtuală

Realitatea augmentată și realitatea virtuală urmează să revoluționeze designul UI/UX în 2024. Realitatea augmentată (AR) și realitatea virtuală (VR) estompează granițele dintre lumea digitală și cea fizică. AR suprapune conținutul digital peste mediul real, în timp ce VR creează spații virtuale complet imersive.

Tehnologiile AR și VR oferă experiențe imersive care pot îmbunătăți interacțiunea și angajamentul utilizatorilor față de produse. De la experiențe de cumpărături îmbunătățite prin AR la interfețe de jocuri bazate pe VR, designerii, au deschisă o cale către a explora noi posibilități pentru a crea designuri captivante și centrate pe utilizator în aceste medii imersive.

Minimalismul ca trend UI

Tendința UI minimalistă se bazează pe mișcarea artistică minimalism, al cărei principiu principal este „Mai puțin înseamnă mai mult”. Interfețele minimaliste sunt simple și se concentrează pe funcționalitatea fiecărui element în parte, pe utilizarea spațiului negativ combinat cu culori și combinații de fonturi eficiente. 

În general, interfețele minimaliste pot fi foarte ușor de utilizat, deoarece sunt lipsite de elemente decorative și, astfel, favorizează o călătorie intuitivă prin design pentru utilizatori. De obicei, interfețele minimaliste au un aspect vizual elegant și laconic.

Pe măsură ce tehnologia avansează și așteptările utilizatorilor evoluează, tendințele în materie de design se vor adapta și transforma fără îndoială. Acest lucru va duce nemijlocit la un viitor, în care experiențele digitale sunt în continuă schimbare și adaptare.

În acest articol, au fost detaliate cele mai importante tendințe de design interactiv, care modelează peisajul digital în 2024. Tendințele date, ajută designerii prin oferirea de modalități noi și inovatoare de a atrage utilizatorii și de a îmbunătăți experiența acestora.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Secrete pentru stil, confort și versatilitate în garderoba ta

Articolul Urmator

Cum să faci din citit un obicei – 3 sfaturi simple

Cele mai populare