Cum să faci din citit un obicei – 3 sfaturi simple

Cititul reprezintă una dintre activitățile benefice pentru dezvoltarea intelectuală și cognitivă, ce poate îmbogății vocabularul, furniza noi modalități de exprimare și interpretare a informațiilor și care poate contribui totodată la dobândirea capacităților de a gândi într-un mod critic și analitic. Cultivarea obiceiului de a citi, o investiție pe termen lung în dezvoltarea personală și profesională, presupune angajament și perseverență. Următoarele sfaturi simple te pot ajuta să incluzi cititul în rutina zilnică.

Găsește mediul și momentele potrivite pentru citit

Mediul în care citești poate avea un impact semnificativ asupra experienței de lectură, atât într-un sens pozitiv, cât și negativ. În mod similar, momentul din zi în care alegi să citești poate influența experiența. În general, se recomandă cititul seara, înainte de culcare, sau dimineața, imediat după trezire. Cu toate acestea, deoarece fiecare persoană are propriul său ritm și propriile preferințe individuale, este important să încerci să citești în diferite momente din zi și să observi în care moment al zilei te poți bucura cel mai mult de lectură.

Cele mai citite articole

În ceea ce privește mediul în care citești, este de preferat să găsești sau să amenajezi un loc liniștit și confortabil în care să te poți concentra fără întreruperi. Asigură-te că ai suficientă lumină naturală sau artificială pentru a citi în mod confortabil și că ai la îndemână tot ce ai nevoie, pentru a nu fi nevoie să întrerupi lectura în momente nepotrivite. Dacă optezi pentru carti online, disponibile în format electronic, asigură-te că dispozitivul pe care le citești este încărcat și că ai o conexiune stabilă la internet, pentru a nu fi întrerupt de probleme tehnice în timpul lecturii.

Explorează diverse formate de lectură

Nu te limita doar la cărțile tipărite. În era digitală, oricine poate avea acces la o varietate de formate de lectură. Poți asculta un audiobook în timp ce faci alte activități sau poți descărca cărți online pentru a le citi pe dispozitivele mobile în timpul călătoriilor sau în timpul pauzelor. Alege formatul care ți se potrivește cel mai bine și care îți facilitează accesul la cărți.

Stabilește obiective literare realizabile

Cultivarea și ulterior menținerea obiceiului de a citi pentru persoanele organizate poate fi mai ușor realizabil prin stabilirea unor obiective literare tangibile, care pot fi atinse fără a fi necesare eforturi considerabile. Cel puțin la început, este recomandat să se stabilească un anumit număr de pagini sau un anumit interval de timp (15-20 de minute) în care să se citească fără întreruperi în fiecare zi. În funcție de programul pe care îl ai, dacă nu reușești să citești în fiecare zi, obiectivele pot fi stabilite inclusiv pentru perioade mai extinse (de exemplu un anumit număr de pagini pe săptămână).

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Design interactiv: Tendințe pe care fiecare designer digital ar trebui să le cunoască în 2024

Articolul Urmator

Recuperarea după operațiile estetice. Metode prin care poți accelera procesul de vindecare

Cele mai populare