Cum te ajută termostatul să ai o factură mai mică la gaze?

Puteți economisi bani la facturile de încălzire și răcire a locuinței voastre prin simpla resetare a termostatului atunci când dormiți sau când nu sunteți acasă.. Puteți face acest lucru automat, instalând un termostat inteligent.

Folosind un termostat,de acest gen puteți regla orele de pornire a încălzirii sau a aerului condiționat în conformitate cu un program prestabilit. Termostatele programabile pot stoca și repeta mai multe setări zilnice (șase sau mai multe setări de temperatură pe zi) pe care le puteți introduce manual fără a afecta restul programului zilnic sau săptămânal.

Funcționarea termostatului

Puteți economisi până la 10% pe an la factura de gaze și  electricitate.

Puteți economisi cu ușurință energia în timpul iernii, setând termostatul la 23°C în timp ce sunteți treaz și setându-l mai jos în timp ce dormiți sau nu sunteți acasă.

Deși termostatele pot fi reglate manual, termostatele inteligente nu mai necesită nici depunerea acestui minim efort.

Cele mai citite articole

Cu cât temperatura interioară este mai scăzută, cu atât pierderile de căldură sunt mai mici. Deci, cu cât casa rămâne mai mult la temperatura mai scăzută, cu atât veți economisi mai multă energie, deoarece casa a pierdut mai puțină energie decât ar avea la temperatura mai ridicată. Același concept se aplică setării termostatului vara – o temperatură interioară mai ridicată va încetini fluxul de răcire în casa dumneavoastră., economisind energie la aerul condiționat.

Timpul de răspuns lent – până la câteva ore – al încălzirii cu abur și al sistemelor de încălzire prin pardoseală determină unii oameni să sugereze că termostatele nu sunt potrivite pentru aceste sisteme. Cu toate acestea, unii producători oferă acum termostate care urmăresc performanțele sistemului de încălzire pentru a determina când să îl porniți pentru a atinge temperaturi confortabile la ora programată.

Alternativ, un termostat normal programabil poate fi setat să înceapă să răcească temperatura înainte de a pleca de acasă sau de a merge la culcare și a reveni la temperatura obișnuită cu două sau trei ore înainte de a vă trezi sau de a vă întoarce acasă. Alegerea și programarea unui termostat programabil

Cele mai multe termostate programabile sunt fie digitale, electromecanice, fie o combinație dintre cele două. Termostatele digitale oferă cele mai multe caracteristici în ceea ce privește setările multiple de retrogradare, modificările și ajustările pentru ora de vară, dar poate fi dificil de programat pentru unii oameni. Când vă programați termostatul, luați în considerare când vă  culcați și când vă treziți. Dacă preferați să dormiți la o temperatură mai rece în timpul iernii, vă recomandăm să începeți scăderea temperaturii cu puțin înainte de momentul în care vă culcați. Dacă există o perioadă în timpul zilei în care casa este neocupată timp de patru ore sau mai mult, este indicat să reglați o temperatură scăzută în acest interval.

Amplasarea termostatului poate afecta performanța și eficiența acestuia. Pentru a funcționa corect, un termostat trebuie să se afle pe peretele interior, departe de lumina directă a soarelui, curenți, uși, luminatoare și ferestre. Ar trebui să fie amplasat acolo unde apar curenți naturali de aer din cameră – creșterea aerului cald, coborârea aerului rece . Mobilierul va bloca mișcarea aerului natural, așa că nu așezați piesele în fața sau sub termostat. De asemenea, asigurați-vă că termostatul este situat convenabil pentru programare.

Cele mai citite articole