Cum sa iti alegi anvelopele de iarna si la ce caracteristici sa fii atent?

Pe timp de iarna, condusul masinii este o activitate riscanta in cazul in care conducatorul auto nu are o conduita preventiva si in cazul in care nu pune accent suficient pe schimbarea anvelopelor. Echiparea autoturismului cu anvelope pentru iarna in mod corespunzator reprezinta nu numai o obligatie legala, ci si morala a conducatorilor auto, pentru sanatatea si siguranta lor, a pasagerilor si a celorlalti participanti la trafic.

Pe masura ce vremea se raceste si apar primele semne de inghet, polei sau ninsoare, anvelopele de vara trebuie inlocuite cu anvelope pentru iarna potrivite modelului masinii. Astfel, conducerea autoturismului pe drumuri acoperite cu zapada, polei sau cu gheata va fi mult mai simpla si mai sigura.

Importanta anvelopelor de iarna si criterii de alegere

Anvelopele de iarna au o aderenta foarte buna pe carosabil si pot sa reziste cateva sezoane daca sunt schimbate la timp si conducatorii auto nu le folosesc si in alte sezoane. Structura anvelopei de iarna este de asa natura incat indepartarea zapezii de pe cauciuc se face natural, lucru care asigura o mai buna aderenta la drum. In plus, compozitia anvelopelor de iarna permite acestora sa isi mentina flexibilitatea si la temperaturi mai mici de 7 grade Celsius.

Cele mai citite articole

Alegerea anvelopelor de iarna trebuie facuta, in primul rand, in functie de dimensiunile rotilor specificate in cartea tehnica a masinii. De asemenea, foarte multi conducatori auto tin cont si de marca si de firma producatoare. Dimensiunile anvelopei trebuie respectate cu strictete conform celor din cartea tehnica a masinii.

Cei care nu vor sa dea gres cu alegerea anvelopelor trebuie sa ia in calcul si indicele de sarcina, simbolizat printr-un numar de doua sau de trei cifre ce indica masa maxima in kilograme pe care o poate sustine anvelopa cand este umflata la presiunea recomandata. Indicele de viteza este un alt indiciu important in vederea alegerii anvelopei de iarna potrivite, dar si stilul de sofat.

Fiecare conducator auto are un stil propriu de sofat, propriile preferinte si obiceiuri, insa aceleasi reguli de circulatie dupa care se ghideaza. De aceea, este bine sa aleaga o anvelopa de iarna cu o manevrabilitate buna, stabilitate la viraje si care asigura distante de franare scurte.

Nu in ultimul rand, anvelopele de iarna se aleg in finctie de clasele de aderenta, de zgomot si de consumul de carburant al masinii, precum si de nivelul de zgomot. Drumurile pe care circula conducatorii auto cu masina reprezinta un alt criteriu important pentru alegerea anvelopelor de iarna. Asadar, exista anvelope care fac fata numai pe drumurile de oras, dar si anvelope off road care au aderenta buna si pe drumurile neasfaltate sau mai dificile. Anvelopele care apartin brandurilor premium sunt preferate de clientii care doresc sa investeasca in calitate, dar si brandurile de buget sunt foarte cautate de catre conducatorii auto care doresc performanta la un pret cat mai accesibil.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

De ce sa tinem cont cand organizam un botez?

Articolul Urmator

Criteriile pe baza carora alegi un spatiu comercial de inchiriat bun

Cele mai populare