Cum este corect sa alegi un credit de nevoi personale?

Majoritatea cetatenilor din Romania a aplicat cel putin o data pentru un credit de nevoi personale pentru diferite scopuri. Uneori, obtinerea unui credit este un lucru comod si avantajos, mai ales atunci cand il iei in momentul potrivit. Este bine cand iti dai seama ca vei fi capabil sa achiti datoria in intregime in cel mai scurt timp, iar veniturile tale iti vor permite sa achiti ratele fara ca modul tau de viata sa fie afectat.

Nu orice om care are datorii este capabil sa isi evalueze posibilitatile si necesitatile proprii. Intrebarea este: cum ne putem stapani apetitul de consum pentru a nu nimeri in captivitatea datoriilor? Ca sa nu devii constrans de banca din cauza restantelor mari, trebuie sa inveti sa distingi creditele intr-adevar folositoare de cele inutile si impovaratoare.

Toate creditele, in functie de destinatie, pot fi divizate in doua categorii: utile si daunatoare.

Creditele utile – sunt creditele care te ajuta la realizarea planurilor si, care, iti vor asigura cresterea veniturilor in viitor. De exemplu, iti iei un credit pentru finalizarea studiilor dorite stiind ca acest pas va duce la promovarea ta la locul de munca. Sau, daca existenta unei masini te va ajuta in munca de zi cu zi, merita sa aplici pentru un credit auto. De asemenea, printre creditele utile sunt cele pentru serviciile medicale sau imbunatatirea conditiilor de trai ale familiei tale. Daca stii ca mama ta are nevoie de un tratament scump, care va contribui la imbunatatirea sanatatii ei astfel incat sa ramana mult timp langa tine si copii tai, trebuie sa o ajuti. Daca esti sigur ca mobilierul nou din camera copiilor ii va ajuta sa devina mai organizati, mai creativi sau mai gospodari, implementeaza aceasta ideea cu ajutorul creditului, fara dubii. Inca un exemplu bun pentru creditul util: nu-ti ajung banii pentru instalarea unor noi ferestre? Aici creditul poate fi o solutie buna pentru ca reduce consumul de energie, iar facturile mai mici vor recupera cheltuielile tale cu creditul.

Creditele daunatoare – sunt creditele care cu siguranta duc la dependenta de datorii, si asta pentru ca veniturile tale obisnuite sunt mai mici decat ratele lunare ale creditului. La fel pot fi clasificate si creditele pentru procurarea produselor in trend sau achizitionarea unor servicii fara de care cu usurinta puteai sa traiesti. De exemplu, sa soliciti un credit pentru a-ti cumpara un smartphone de ultima generatie cand telefonul existent nu a implinit nici macar un an, este inutil. Il vei utiliza pentru aceleasi lucruri: navigarea pe internet si comunicarea cu prietenii. Creditele luate in valuta pot fi considerate si ele daunatoare. Este mai avantajos sa iei creditul in aceeasi valuta in care primesti salariul. Asa cum a demonstrat practica, modificarea cursului valutar poate aduce daune mari pentru oamenii de rand.

Pentru a evita solicitarea creditelor inutile, trebuie sa urmezi cateva reguli:

  1. Nu lua creditul de nevoi personale doar pentru ca ai auzit publicitatea pentru ca ai primit o oferta de la o banca sau un IFN! Initiativa de a solicita un credit trebuie iti apartina, asta dupa ce, in prealabil, te-ai gandit bine si ai analizat posibilitatile tale financiare;
  2. Nu lua un credit de nevoi personale fara o necesitate evidenta! Daca nu poti face economii pentru procurarea unui televizor sau frigider scump, este posibil ca alegerea unui model mai simplu si mai ieftin sa fie o solutie buna;
  3. Daca esti predispus la cumparaturi impulsive, nu creditul de nevoi personale!

Articolul Anterior

Cum alegi cel mai bun cuier pentru hol?

Articolul Urmator

Cumpara Bitcoin!

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *