Ce probleme poate crea un ghiozdan ales gresit?

Sistemul educational din Romania pune mare accent pe partea teoretica, pentru care sunt necesare foarte multe carti si manuale, chiar si culegeri pentru exercitii aplicate, astfel incat sa se sedimenteze cunostintele acumulate de elevi. In ciuda numarului mare, principala problema pe care acestea o pot ridica este greutatea fizica pe care o au manualele, cartile si caietele pe care trebuie sa le care zilnic elevii in ghiozdane

Tocmai de aceea, alegerea unui ghiozdan potrivit pentru copii, adaptat la nivelul de dezvoltare si varsta acestora este foarte important. Cum oferta disponibila pe piata este una foarte variata, alegerea corecta a ghiozdanului poate fi dificila, mai ales ca cei mici sunt atrasi in special de cele colorate si la moda, in detrimentul celor ortopedice, care protejeaza spatele si coloana copiilor. 

Problemele pe care le poate cauza un ghiozdan ales gresit 

Greutatea mare a ghiozdanului este una dintre principalele cauze care pot duce la aparitia unor probleme la nivelul spatelui copiilor, cum ar fi disconfortul sau durerile de spate, umeri sau chiar gat. Cu toate acestea si alegerea gresita a acestui tip de rechizite scolare poate avea efecte negative asupra dezvoltarii copiilor. 

Cele mai citite articole

De exemplu, o astfel de alegere poate afecta postura copiilor – care au tendinta de a sta aplecati in fata pentru a echilibra greutatea ghiozdanului – dar si dezvoltarea fizica si sanatatea musculo-scheletata a elevilor. Pe langa greutate, dimensiunea si forma ghiozdanului pot avea si ele un impact negativ asupra celor care le cara zilnic, incarcate cu multe rechizite. 

Cum ar trebui ales corect ghiozdanul? 

In primul rand, parintii ar trebui sa se asigure ca un ghiozdan plin are o greutate mai mica de 10% din greutatea corporala pentru copiii din ciclul primar si de pana la 15% din greutatea elevilor din ciclul secundar. 

De asemenea, din toata gama de ghiozdane ar trebui sa se aleaga modelele care sunt realizate dintr-o tesatura usoara, cu o forma ortopedica si spatele captusit. Existenta unor curele reglabile, care sa permita prinderea ghiozdanului in mai multe locuri, pentru mai mult confort, dar si a mai multor compartimente, pentru distribuirea greutatii, sunt alte criterii importante de care ar trebui sa se tina cont. 

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Invitațiile de nuntă – de ce sunt importante?

Articolul Urmator

Vrei să începi în forță noul an? Iată cele mai tari experiențe pe care merită să le încerci

Cele mai populare