Histamina este o substanță pe care o produce sistemul imunitar și care ajută organismul să scape de alergeni. Histamina este cea care acționează asupra ochilor, nasului, gâtului, plămânilor, pielii sau tractului gastrointestinal (așa se ajunge la strănut sau tuse). Histamina face parte din sistemul de apărare al corpului. Manifestarea histaminei este foarte potrivită în cazurile în care organismul trebuie protejat împotriva paraziților. Această substanță se găsește în cele mai multe țesuturi, este depozitată într-un tip de celule albe.
Factorii declanșatori ai alergiilor (polen, praf) par inofensivi, dar sistemul imunitar îi consideră amenințări și reacționează ca atare, chiar dacă în cazul acestor alergeni reacția este exagerată și apar simptome precum tuse, strănut, urticarie care pot fi ameliorate cu un antihistaminic.
Explicăm în acest articol care este rolul histaminei în organism și ce este intoleranța la histamină.
Rolul histaminei în organism
Cele mai importante roluri ale histaminei sunt:
- ajută organismul să se protejeze de agenții patogeni.â
- histamina joacă un rol de mediere în cazuri de hipersensibilitate (alergie, leziune).
Histamina activează 4 tipuri de receptori specifici care se găsesc pe suprafața celulelor:
- receptorii H1: sunt răspândiți în corp (neuroni, celule musculare, vase de sânge). Activarea receptorilor H1 determină reacții precum: prurit, durere, vasodilatație, hipotensiune arterială, tahicardie. Receptorii H1 aui impact asupra aportului alimentar, ciclului de somn-veghe, emoții, locomoție, memorie.
- receptori H2: se găsesc în celulele parietale ale mucoasei gastrice, inimă și în țesuturile musculare. Activarea acestor receptori provoacă secreție de gaz gastric, hipotensiune, cefalee, tahicardie.
- receptori H3: se găsesc în neuronii care controlează eliberarea de histamină, dopamină, serotonină. Activarea acestui tip de receptor poate inhiba/provoca vasoconstricția în mucoasa nazală.
- receptorii H4: se află în măduva osoasă și în celulele hematopoietice periferice. Joacă un rol esențial în tulburările inflamatorii și în bolile autoimune.
Intoleranța la histamină
Cele mai citite articole
Intoleranța la histamină este un indiciu că nivelul histaminei în corp este prea mare.
Cu toate acestea, există unele alimente care conțin histamină și care pot declanșa reacții inflamatorii precum:
- alcool/băuturi fermentate;
- produse lactate;
- fructe uscate;
- vinete;
- carne procesată;
- crustacee.
De asemenea, există alimente care declanșează eliberarea de histamină în corp:
- banane;
- roșii;
- fasole;
- mazăre;
- germeni de grâu;
- ciocolată;
- citrice;
- nuci;
- căpșuni.
Intoleranța la histamină se manifestă prin:
- probleme ale pielii: urticarie, eczeme, dermatită atopică, acnee.
- simptome cardiovasculare: tahicardie, aritmie, palpitații, dureri la nivelul pieptului, căderi ale tensiunii arteriale.
- dureri: poate fi vorba despre durere de cap, sau dureri osoase sau articulare.
- tulburări digestive: dureri gastro-intestinale, balonare, diaree, constipație, greață, vărsături.
- oboseală: este vorba despre o oboseală persistentă, care nu cedează nici după odihnă.
- anxietate: pot apărea de asemenea furnicături pe față, mâini, picioare.
- dezechilibru hormonal: se manifestă prin menstruații dificile, tulburări de tiroidă.
Cauzele intoleranței la histamină
Sunt mai multe cauze ale intoleranței la histamină:
- anumite medicamente: de exemplu medicamentele pentru afecțiunile respiratorii, pentru afecțiunile cardiace, antidepresive, diuretice, relaxante musculare, pentru refluxul gastroesofagian, tuberculoză.
- afecțiuni gastrointestinale: boli inflamatorii intestinale.
- alimente care conțin prea multă histamină.
- organism deficitar în vitamina B6, vitamina C, cupru, zinc.
- înmulțirea fără măsură a bacteriilor.
Rolul histaminei în organism este așadar complex. Chiar și așa, atunci când se dezvoltă o intoleranță la această substanță, ea trebuie investigată și tratată corespunzător. Reglarea nivelului de histamină din corp se face prin dietă, acesta este motivul pentru care este recomandat să se cunoască alimentele care trebuie evitate.