Glutenul este o proteină ce se găsește în alimente în mod natural – predominant în grâu, orz sau secară – sau artificial, fiind unul dintre adaosurile care furnizează stabilitate și aromă anumitor preparate. Acesta poate afecta negativ anumite categorii de persoane: suferinzii de boala celiacă (intoleranță la gluten), cei alergici la gluten sau la făina de grâu, cei care se confruntă cu ataxia glutenică (boală autoimună ce afectează anumite terminații nervoase și mișcarea normală a mușchilor). Cum putem formula o dietă fără gluten, care să nu restricționeze foarte mult accesul la o varietate largă de mâncăruri și băuturi? Descoperă câteva răspunsuri utile în rândurile de mai jos.
Pregătește o listă cu alimente și băuturi permise.
Primul și cel mai important pas este să știi exact ce anume îți este permis și care sunt alimentele și băuturile pe care ar trebui să le eviți cu orice preț. Alimente precum carnea neprocesată, fructele și legumele, peștele sau lactatele cu un conținut scăzut de grăsimi sunt ideale pentru tine dacă ai intoleranță la gluten. De asemenea, pot fi integrate în dietă cereale fără gluten – soia, porumb, orez, sorg, tapioca și chiar făină de grâne din care a fost eliminat glutenul.
Pe de altă parte, alimente și băuturi obținute din grâne precum grâul, orzul, secara sau ovăzul conțin, cu siguranță, gluten. În cazul pâinii, de exemplu, varietăți exprimate pe etichetă precum kamut, spelt sau durum, chiar dacă sunt asociate frecvent cu formule precum „bio” sau „100% natural”, reprezintă un semn clar al prezenței glutenului.
Formează-ți obiceiul de a citi eticheta și lista cu ingrediente înainte de a cumpăra.
Trăim timpuri în care legislația care guvernează activitățile comerciale impune producătorilor și vânzătorilor o etichetare corectă, completă și detaliată a detaliilor care caracterizează un produs:
- ingredientele utilizate;
- posibilele reacții alergice;
- contraindicații;
- specificarea clară – exemplu: „nu conține gluten”.
Cele mai citite articole
O astfel de etichetare este de mare ajutor celor care încearcă să achiziționeze alimente care nu conțin gluten, deoarece, deși pare surprinzător, tehnologia actuală poate eliminarea glutenul în timpul procesării. Așadar, există alimente procesate care nu conțin gluten, iar dieta fără gluten este posibilă dacă facem minimul efort de a citi eticheta și de a achiziționa doar acele ingrediente sau alimente care nu conțin această proteină.
Dacă nu poți renunța la un aliment, găsește-i înlocuitorul!
Există, desigur, anumite alimente sau băuturi pentru care fiecare dintre noi are o pasiune aparte și pe care nu poți – sau, mai degrabă nu vrei – să le elimini din programul alimentar, chiar dacă, în mod evident, provoacă efecte adverse prin prezența glutenului. De exemplu, o băutură foarte apreciată, a treia după apă și ceai din punct de vedere statistic la nivel global, dar și cu un conținut ridicat de gluten, este berea. O soluție ar fi găsirea unei varietăți de bere etichetată ca fiind „fără gluten” (are, în fapt, un conținut foarte scăzut de gluten, sub 20 ppm) și consumarea în cantități limitate.
Acordă atenție felurilor de mâncare.
Unul dintre „pericolele” cu care se confruntă cei care încearcă adoptarea unei diete fără gluten este o restrângere drastică a varietății preparatelor. Pentru a evita monotonia, este necesară acordarea unei atenții sporite preparării alimentelor în casă și diversificării felurilor de mâncare, deoarece majoritatea restaurantelor nu ar putea cauta diminuarea propriului profit prin implementarea unei politici stricte în privința alimentației fără gluten. Nevoia ca hrana să nu conțină gluten nu înseamnă, în mod obligatoriu, un efort financiar enorm, ingredientele nefiind în mod necesar mai scumpe, însă alimentele procesate și felurile de mâncare fără gluten oferite în restaurante sunt vizibil mai costisitoare.
După ce descoperi, de exemplu, gama variată de produse bio fără gluten de pe Obio.ro, înțelegi că găsirea unor formule de dietă sănătoasă nu este în mod necesar o sarcină dificilă, însă presupune un efort de concentrare în cristalizarea alegerii ingredientelor. De asemenea, sursele de informare corectă cu privire la produsele fără gluten, dar mai ales tendința deja conturată între producătorii și distribuitorii de produse alimentare, ajută foarte mult persoanele care își doresc sincer să urmeze o dietă fără gluten.