4 deserturi de care te poți bucura fără să fie o ocazie specială

Fără îndoială, deserturile și senzația de fericire merg mână în mână, există chiar o explicație științifică. Mai exact, s-a descoperit că, în corpul uman, creierul iubește zahărul și, chiar dacă nu reprezintă decât aproximativ 2% din greutatea corpului, acest organ consumă aproximativ 50% din cantitatea de zahăr administrată. Practic, zahărul declanșează producția de dopamină în partea din creier denumită „nucleus accumbens”, secțiune asociată cu răsplata, noutățile și motivația. Devine firesc, așadar, să folosim dulciurile drept recompense pentru a ne induce starea de bine.

Ce poți gusta indiferent de ocazie? Rândurile de mai jos îți propun câteva idei delicioase.

Eclerul

Nu ai nevoie de o ocazie specială pentru a gusta fericirea și poți încerca sortimentele diverse de eclere pentru a da savoare fiecărei zile. De ce este special acest desert? Am putea crede că are o rețetă veche, specială, dar nu: eclerul este o invenție a unui bucătar francez din secolul XIX, rețeta fiind publicată pentru prima dată spre sfârșitul secolului. Aceasta implică urmarea a câteva reguli simple:

  • un ecler perfect trebuie să aibă un înveliș auriu, crocant;
  • crema trebuie să aibă o textură delicată și dulce, suficient de fermă pentru a nu se scurge;
  • glazura de deasupra trebuie să fie strălucitoare și să fie clar separată de înveliș.

Cel mai important detaliu rezidă în prospețimea ingredientelor și în consumarea eclerului într-un interval cât mai scurt de la realizare.

Înghețata

Spre deosebire de ecler, înghețata are origini mult mai vechi. Cu toate că este încă disputată, se pare că originea acestui delicios desert se află în China dinastiei Tang (sec. VII-X), împărații având în meniu un amestec înghețat de lapte de vacă, capră și bivoliță în care se adăugau, pentru textură și savoare, făină, camfor și mentă.

De ce este acesta un desert atât de iubit? Ei bine, înghețata este un preparat care poate fi consumat într-o varietate de arome și texturi – este un desert delicios, ce poate fi consumat chiar și în sezonul rece, servit înainte de orice altceva și oricând în timpul zilei. Este ușor de pregătit, ingredientele se găsesc în orice magazin și, pentru că este rece, în mod surprinzător, are un efect benefic asupra laringelui afectat de viroză.

Prăjitura

Cele mai citite articole

Un alt delicios desert cu origini străvechi (se pare că vechii egipteni au fost primii de la care avem rețete), prăjitura este un amestec de arome și texturi care bucură papilele gustative, indiferent de momentul zilei.

Ce anume face din prăjitură un desert aparte? În primul rând, este un amestec distinct de varietăți de dulce, poate fi crocantă, moale și chiar parțial înghețată, poate conține fructe sau semințe și, cu un minim efort, poate arăta foarte apetisant. Mai mult decât atât, este un preparat relativ ușor de pregătit, din practic orice fel de ingrediente, rămâne un deliciu chiar și după ce s-a terminat…

Biscuiții

Termenul „biscuit” își are sorgintea în două cuvinte latine „bis” (de două ori) și „coctus” (copt). Este, prin urmare, un desert copt de două ori sau, mai bine zis, copt pe ambele părți și este deliciul care ar trebui să însoțească o cafea sau un ceai. Tot chinezii sunt creditați a fi inventatorii biscuiților, cu aproximativ 10000 de ani în urmă.

În fapt, biscuiții reprezintă un amestec de aluat – ce poate fi preparat din tipuri diferite de făină – la care se adaugă arome, diferite umpluturi, creme sau semințe. Pot fi, în egală măsură, sărați sau dulci și chiar amărui, caracteristica distinctivă față de alte deserturi fiind consistența tare.

De ce sunt atât de iubiți biscuiții? Probabil pentru că sunt ușor de pregătit, foarte gustoși, pot fi oricând o variantă de mic dejun sau o masă ușoară, facil de luat oriunde; de cele mai multe ori, biscuiții rămân izvor de amintiri din vremea copilăriei, deci gustarea devine cu atât mai savuroasă.

În concluzie, desertul este parte din viață, fiind o sursă de energie și plăcere de care avem nevoie zilnic. Cu grija necesară urmării unei diete corespunzătoare propriilor necesități, te poți bucura de asemenea gusturi fără să ai nevoie de ocazii speciale.   

Cele mai citite articole