Sunt o mulțime de firme acum în țara noastră care oferă celor interesați servicii de realizare proiecte de case, dar oricine are de gând ca să înceapă în 2020 edificarea unui imobil ar fi bine ca să deschidă ochii pe cine alege, pentru ca să nu deschidă mai apoi punga.
Dacă vei lucra cu specialiștii de la Cassata cu siguranță că o să ai parte la final de un proiect bine desenat și optimizat în raport de nevoile tale, ceea ce va însemna în cifre seci scutirea de aruncarea pe geam a mii sau chiar zeci de mii de euro.
Întinde-te cu proiectul de casă doar cât te țin finanțele
Deși există o mulțime de proiectanți excelenți la care poți apela acum și în România, trebuie să știi că destui arhitecţi se ocupă mai mult de design-ul construcției, de felul cum își imaginează ei că ar trebui să arate casa respectivă la final, decât de bugetul pe care un client ce li se adresează îl are la dispoziție.
Este la fel ca și cu mersul în concediu.
Deși multe familii ar vrea să plece la vară în Bali, iar dacă merg la o agenție turistică angajații de acolo le laudă tot felul de pachete de vacanță exotice, până la urmă de la vis la realitate calea e lungă, iar clienții vor alege tot un sejur la Marea Neagră sau cel mult o săptămână pe meleaguri grecești ori turcești.
La fel și când e vorba de ridicarea unei case: degeaba arhitecții le propun clienților niște idei de construcție futuriste care se învârt (uneori chiar la propriu!) după soare, dacă aceia ce li se adresează au buget limitat doar pentru o locuință simplă, de doar două sau trei camere, fără etaj, terasă ori piscină.
Fiecare fază a transpunerii în practică a unui proiect de casă costă mult, așa încât lucrurile trebuie ținute bine în frâu, pentru că fanteziile în materie constructivă pot conduce la adevărate drame în multe familii care au fost animate la un moment dat de o inițiativă pozitivă, aceea de a scăpa de jungla de beton urbană și de locuitul la bloc, la comun.
Forma casei influențează mult costurile de construcție
Până și aceia care se ocupă de arta feng shui îți pot spune că o formă regulată a unei case reduce cheltuielile constructive cu vreo 25%, poate chiar mai mult. În cazul în care bugetul tău nu este foarte mare, lasă modelele de case neobișnuite acelora care au bani suficienți și alege mai degrabă o formă dreptunghiulară sau pătrată de casă. Aceste tipuri de case emană un pronunțat sentiment de stabilitate, de aceea nu le ignora.
În definitiv nici în alte țări oamenii nu au idei extraordinar de ciudate în materie de proiecte de case, tot pe clasic merg, pe tradițional.
O construcție cu un design normal are avantajul că poți realiza mai simplu finisajele interioare și exterioare dorite.
O formă de casă pătrată sau dreptunghiulară, cu un acoperiș în 2 sau 4 ape, este așadar cea mai recomandabilă pentru clienții cu buget limitat.
Și timpul de execuție se va reduce substanțial dacă faci o astfel de alegere, astfel că te vei putea muta în noul tău cămin mult mai repede. Meșterii constructori sunt obișnuiți ca să edifice mai degrabă asemenea case normale, nu unele cu tot felul de curbe, colțuri lipsă, brizbrizuri arhitecturale neobișnuite.
Dacă alegi să îți construiești o casă dreptunghiulară sau pătrată vei putea ca să cumperi materiale de o calitate mai bună, pentru că ai mai multe șanse ca să îți permiți asta din punct de vedere financiar.
De unde achiziționezi proiectul casei tale?
Ai mai multe variante:
– să alegi un proiect gata desenat de pe internet (e indicat totuși ca să te consulți în prealabil cu un arhitect);
– să alegi un proiect gata desenat din portofoliul arhitectului cu care ai decis să lucrezi;
– să elaborezi un proiect de la zero, alături de arhitect (varianta cea mai bună).
Până la urmă alegerea e 100% a ta, dar fă-o inteligent, ca să nu regreți mai târziu!