De ce se foloseste titanul pentru implanturi?

Implanturile din titan trebuie sa fie puternice si durabile, deoarece trebuie sa sustina forta de muscatura a maxilarului, ceea ce este semnificativ. Aliajul de titan are o rezistenta la tractiune similara cu otelul (rezistenta sa la rupere sub presiune) si are cel mai mare raport rezistenta-greutate dintre toate metalele. De aceea, este folosit inclusiv in solutiile pentru dinti ficsi.

O durabilitate sporita

Fracturile din implanturile de titan sunt rare, deoarece sunt foarte rezistente la fortele externe. Nu ar trebui sa fie surprinzator faptul ca titanul este folosit pe navetele spatiale si pe masinile de curse de Formula 1! Atat este de puternic, ceea ce inseamna ca este o alegere excelenta pentru a  ajuta implantul dentar sa reziste ani intregi fortelor la care este supus.

Implanturile dentare sunt foarte usoare

Pe langa faptul ca sunt puternice, implanturile dentare trebuie sa fie si usoare. Vor fi purtate in maxilar ani si ani, asa ca nimeni nu isi doreste ceva greu prins de maxilare. Da, aliajul de titan este similar ca rezistenta cu otelul, dar este si cu aproximativ 45% mai usor, ceea ce il face ideal pentru utilizarea in implanturi dentare.

Durata lunga de utilizare

Cele mai citite articole

S-a dovedit ca implanturile de titan tin mult timp. Primele implanturi de titan au fost plasate in 1965, iar acestea au durat peste 40 de ani! Si-au dovedit longevitatea in repetate randuri cu o gama larga de pacienti, astfel incat se stie cu certitudine ca implanturile de titan sunt o solutie extrem de rentabila si de durata pentru problemele dentare.

Implanturi de titan biocompatibile

Ideea de a pune metal in gura pentru o perioada lunga de timp poate fi ingrijoratoare pentru unii oameni. Cu toate acestea, titanul este biocompatibil, ceea ce inseamna ca este anti-alergenic si este bine acceptat si tolerat de corpul uman. Reactiile alergice la implanturile de titan sunt foarte rare si, in general, implanturile sunt considerate netoxice pentru corpul uman.

Osteointegrarea este procesul prin care implantul dentar fuzioneaza cu maxilarul. De obicei, dureaza cateva luni pentru ca acest lucru sa se intample si este o parte cruciala a procesului de implantare. Exista putine materiale cunoscute care permite osteointegrarea, titanul fiind unul dintre ele.

Cele mai citite articole