Care sunt cele mai frecvente tulburări de somn și cum știi dacă suferi de ele

Tulburările de somn reprezintă o problemă frecventă în rândul persoanelor din întreaga lume. Conform OMS, la nivel mondial, o treime din populație suferă de insomnii, însă și apneea de somn sau sindromul picioarelor neliniștite sunt la fel de des întâlnite. Este important să recunoști simptomele tulburărilor de somn pentru a lua măsurile necesare și a te bucura din nou de nopți liniștite și dimineți odihnitoare.

Insomnia, una dintre cele mai comune tulburări de somn

Majoritatea persoanelor s-au confruntat cel puțin o dată în viață cu insomnii, acestea având la bază cauze precum stresul prelungit la locul de muncă, evenimente traumatice, anxietatea, depresia sau consumul excesiv de cafeină. Trăim într-un secol al vitezei, al stresului constant și al oboselii, deci nu e de mirare că insomnia se numără printre cele mai comune tulburari de somn. Dacă te confrunți cu dificultăți în a adormi rapid, treziri nocturne, senzația că nu te-ai odihnit suficient, oboseală, probleme de concentrare și de memorie, cel mai probabil suferi de insomnie.

Apneea de somn, întâlnită mai des în rândul bărbaților

Apneea de somn este o tulburare de somn ce se manifestă prin oprirea repetată a respirației în timpul somnului. Deși poate afecta orice persoană, este mai des întâlnită în rândul persoanelor supraponderale, a bărbaților sau a persoanelor care suferă de diabet sau hipertensiune arterială. Apneea de somn provoacă treziri multiple pe durata nopții și oboseală excesivă în timpul zilei. De cele mai multe ori, apneea de somn este semnalizată de către partener pentru că persoanele cu apnee sforăie.

Sindromul picioarelor neliniștite sau agitația care nu te lasă să dormi

Cele mai citite articole

Ți s-a întâmplat vreodată să simți o senzație de mâncărime sau furnicături la nivelul picioarelor și să nu îți poți ține picioarele sub o pilota buna pentru că simți că îți vor lua foc? Cel mai probabil suferi de sindromul picioarelor neliniștite. Deși poate fi resimțită și pe durata zilei, această senzație se agravează mai tare în timpul somnului. Persoanele care suferă de sindromul picioarelor neliniștite au dificultăți în a adormi sau se trezesc frecvent pe timpul nopții, uneori chiar și cu dureri.

Narcolepsia sau somnolența excesivă

Narcolepsia este o tulburare de somn mai rar întâlnită, ce se manifestă printr-o somnolență excesivă în timpul zilei. Persoanele care suferă de narcolepsie adorm pur și simplu în timp ce poartă o conversație sau urmează activități zilnice obișnuite. Uneori, pot chiar să apară halucinații la trezire.

Somnul este extrem de important pentru menținerea sănătății, iar dacă ai parte de nopți agitate și deloc odihnitoare, poate ar fi cazul să ceri ajutorul unui specialist. Nu se știe niciodată ce tulburare de somn se poate ascunde în spatele acestor stări.

Cele mai citite articole