Sfaturi de alimentație și recomandări pentru managementul gastritei

În cazul unui diagnostic de gastrită, dieta este foarte important, pentru că numai prin  regim alimentar se poate reface mucoasa stomacului afectată de o aciditate prea mare. În acest articol explicăm ce presupune regimul în cazul gastritei și care sunt recomandările de care pacienții diagnosticați cu gastrită trebuie să țină seama.  

Gastrita este o inflamație a mucoasei gastrice cauzată de multiple cauze, de la o infecție cu Helicobacter pylori până la cauze imune. Factorii care afectează mucoasa stomacului sunt numeroși:

  • abuz de alcool;
  • abuz de aspirină;
  • alte tratamente medicamentoase;
  • infecții bacteriene;
  • infecții virale;
  • operație pentru micșorarea stomacului.

Există 2 tipuri de gastrită:

  • acută: apare brusc și se manifestă sever;
  • cronică: se dezvoltă în timp.

În cazul în care gastrita nu este tratată adecvat și la timp se poate ajunge la complicații, cum ar fi ulcerul gastric și arsurile gastrice. 

Dieta recomandată în gastrită

Cele mai citite articole

Medicul gastroenterolog poate da cele mai bune sfaturi privind regimul alimentar în cazul unui pacient diagnosticat cu gastrită. Iată care ar putea fi acestea:   

  • pâinea integrală și neagră sau pâinea de secară. Se mai pot consuma mămăligă și griș.
  • carnea trebuie să fie slabă, de curcan sau de pui, bine fiartă sau preparată la cuptor. Se mai poate consuma carne de vită slabă, ficat, creier, cotlet de miel. 
  • brânză albă, care nu conține multe grăsimi (este sursă de proteine): urdă, ricotta, caș, cottage cheese, brânză de vaci, unt, smântână, iaurt, kefir, sana.
  • pește proaspăt, preparat la cuptor sau la abur: calcan, păstrăv, șalău.
  • ouă fierte.
  • fructe: decojite, fierte, sub formă de compot sau opărite. Se recomandă merele (conțin flavonoide ca antioxidant care inhibă creșterea Helicobacter pylori), perele, caisele, piersicile, bananele bine coapte. Majoritatea fructelor și legumelor sunt indicate, însă în funcție de toleranța pacientului.
  • legume: proaspete sau preparate termic, cum ar fi sparanghel, sfeclă roșie, morcovi, dovlecei, spanac, fasole verde păstăi, broccoli (conține sulforafan, o substanță care neutralizează Helicobacter pylori), rucola.
  • plante aromatice, fie proaspete fie uscate: mărar, rozmarin, mentă, dafin, vanilie, ghimbir. 

Alimente de consumat cu precauție sau de evitat în gastrită

În general, în gastrită trebuie să se evite alimentele prăjite și alimentele procesate, bogate în grăsimi: alimentele semipreparate, hamburgeri, hot-dogs, biscuiți, produse de patiserie sau cofetărie. Sunt și alte alimente care trebuie consumate cu precauție sau evitate:

  • pâine din făină albă (mai ales dacă produsul este proaspăt),  pâinea la tavă, blaturile, produsele de patiserie și cofetărie. 
  • carnea fibroasă și grasă: porc, oaie, gâscă, rață, vânat, organe, șorici, jumări, mezeluri și afumături.
  • pește cu carne tare; ton, sardine, macrou, hering, mreană, pește prăjit.
  • legume: usturoi, vinete, țelină, ciuperci, castraveți, fasole boabe, mazăre, ridichi, ardei grași.
  • ouă: ochiuri și omletă.
  • brânzeturi: cașcaval, Gouda, brânzeturi grase franțuzești (Camembert, Brie, Roquefort).
  • excesul de alcool, cafea, ceai negru, energizante
  • sucuri din citrice (portocale, mandarine, lime) sau ananas.
  • condimente precum piper, boia, muștar, ardei iute, chili.
  • ceai verde: este necesară toleranța lui de organismul pacientului.

Alte recomandări:

  • Pacientul diagnosticat cu gastrită are nevoie de o alimentație echilibrată, un stil de viață sănătos și activ, evitarea fumatului, evitarea abuzului de alcool și cafea. 
  • Factorii de stres trebuie de asemenea bine gestionați. Se poate face acest lucru prin masaj, meditație, exerciții de yoga, exerciții de respirație.
  • Se recomandă urmarea tratamentului și regimului prescris de medic.
  • Este importantă renunțarea la fumat, pentru că fumatul crește riscul de inflamație gastrică.

Rezumat

  • Recomandările nutriționale în cazul pacienților care suferă de gastrită variază în funcție de simptomele resimțite de aceștia. 
  • În cazul în care pacientul este diagnosticat cu gastrită, se recomandă un regim alimentar din care nu fac parte alimentele care au efect iritant asupra mucoasei gastrice. 
  • Foarte importantă de asemenea este și toleranța pacientului la anumite alimente.

Cele mai citite articole