Pizza este unul dintre preparatele care au cucerit intregul glob. Este greu sa intalnesti astazi pe cineva, indiferent din ce colt al lumii, care sa nu fi auzit sau sa nu fi mancat macar o data pizza.
Reteta italiana de pizza a evoluat foarte mult si a primit nenumarate adaugiri, in functie de specificul tarilor unde a ajuns. La baza, pizza era compusa din blat crocant, copt pe vatra, mozzarella, sos de rosii si frunze de busuioc. De altfel, cele trei culori ale ingredientelor principale se regasesc si pe drapelul Italiei: verde, alb si rosu.
Indiferent daca-ti place pizza cu blat subtire, crocant sau pufos, cu toppinguri simple sau cu ananas ori ansoa, toti pizzarii sunt de acord ca o reteta buna incepe cu ingrediente proaspete.
Pentru momentele in care iti doresti rapid o pizza delicioasa poti apela la Pizza Hut Delivery. Daca incerci sa faci pizza acasa, nu este nevoie sa cumperi un blat semipreparat, este foarte simplu sa prepari blatul perfect.
Cum se face blatul traditional de pizza
Pentru reteta originala de blat de pizza foloseste drojdie uscata, faina, ulei, sare si foarte putin zahar. Iata care sunt cantitatile de care ai nevoie:
- 300 de grame de faina
- 3-4 linguri de ulei de masline extravirgin
- 1 plic de drojdie uscata
- 1 lingura de zahar
- 1 praf de sare
Modul de preparare este foarte simplu. Faina, zaharul si sarea se amesteca cu uleiul. Drojdia uscata se inmoaie in putina apa calduta si apoi se toarna peste amestecul de faina si ulei si se framanta pana devine un aluat omogen.
Cele mai citite articole
Acesta se lasa in castron, acoperit cu un prosop de bucătărie, intr-un loc caldut. Dupa aproximativ o ora vei observa ca aluatul a crescut si ca poate fi intins in forma dorita, cu ajutorul unui sucitor. Daca ai dexteritate, poti intinde aluatul cu mainile, prin miscari circulare, asa cum fac pizzarii.
Cum se face blatul fara drojdie
Daca nu ai timp sa astepti sa creasca aluatul, incearca varianta fara drojdie, care este la fel de gustoasa. Ai nevoie de:
- 1 cana iaurt grecesc gras
- 1 cana faina cu agent de crestere sau faina normala in care adaugi praf de copt
- 1 praf de sare
Amesteca faina cu praful de copt, sarea si iaurtul. Amesteca initial cu o lingura si apoi cu mainile pana se formeaza un aluat lipicios. Lasa aluatul sa “se odihneasca” 10 minute si il poti intinde deja cu mainile sau cu sucitorul in forma dorita.
Cum prepari pizza
In timp ce aluatul creste, prepara sosul de tomate, care va fi baza pentru pizza. Amesteca pasta de tomate sau rosii pasate cu putin ulei de masline si ierburi aromate, dupa gust. Poti folosi busuioc, oregano sau alte verdeturi mediteraneene.
Cand blatul este gata, intinde sosul de rosii pe toata suprafata lui, cu exceptia marginilor. Acum este momentul sa adaugi toppingurile: branza mozzarella, rosii, masline, ciuperci, ceapa, porumb, prosciutto, pui sau orice altceva te tenteaza.
Coace pizza timp de 30 de minute, fie in cuptorul cu vatra, fie pe o piatra de pizza. Daca n-ai asa ceva, nu te ingrijora, pizza va fi la fel de gustoasa si daca o coci intr-o tava obisnuita, la cuptorul incins la 180 de grade.
Aceasta este reteta simpla pentru un blat perfect de pizza, pe care-l poti face chiar la tine acasa. Daca ai timp sa astepti ca aluatul sa creasca, alege modalitatea de preparare cu drojdie. Insa daca te grabesti, varianta de blat cu iaurt si faina este o alegere la fel de buna si de gustoasa.