Vizitele de rutină la ginecolog sunt necesare pentru fiecare femeie. Chiar dacă nu ai simptome sau probleme evidente, este recomandat să vizitezi ginecologul cel puțin o dată sau de două ori pe an. Un control ginecologic de rutină te ajută să te asiguri că sănătatea ta este în regulă sau să identifici problemele la timp. Ginecologul poate depista afecțiuni maligne în stadii incipiente, ceea ce poate salva nu doar sănătatea, ci și viața. În timpul consultației, medicul va efectua un examen pe masa ginecologică, va palpa organele genitale interne și va recolta probe pentru analize. Dar în ce situații vizita la ginecolog este pur și simplu obligatorie?
Află care sunt simptomele care indică faptul că ar trebui să programezi neapărat o vizită la ginecolog
Iată principalele motive pentru care ar trebui să faci acest pas:
- Durerea menstruală
Observă cum se desfășoară menstruația ta. Dacă suferi de dureri intense în zona inferioară a abdomenului și nu îți poți imagina zilele critice fără analgezice, este important să știi că acest lucru nu este normal. Discută despre asta cu ginecologul tău, pentru că este posibil ca problema să poată fi rezolvată.
Cauza durerilor menstruale poate fi un proces inflamator acut al organelor genitale sau afecțiuni cronice precum endometrioza, adenomioza (creșterea celulelor endometriale în țesutul muscular al uterului), polipii endometriali sau aderențele din peritoneu. Fiecare afecțiune necesită tratament pentru a preveni complicații grave.
- Tulburările ciclului menstrual
O durată normală a ciclului este între 21 și 35 de zile. Întârzierile menstruației de până la 10 zile și dereglările ciclului pot apărea de până la două ori pe an (din cauza stresului, creșterii sau pierderii în greutate). Este indicat să discuți cu medicul tău orice modificare în durata, abundența și modelul sângerărilor menstruale.
Cauza acestor schimbări poate fi sindromul ovarelor polichistice, care duce adesea la infertilitate. Această afecțiune este asociată cu modificări ale echilibrului hormonal. Este necesară o consultație la ginecolog pentru investigații suplimentare.
Analiza rezultatelor investigațiilor va permite medicului să pună un diagnostic și să prescrie tratamentul corespunzător.
- Mirosul neplăcut
Cele mai citite articole
La o femeie sănătoasă, secrețiile vaginale sunt normale și sunt un rezultat al procesului natural de reînnoire a mucoasei. Acestea pot crește în timpul fazei ovulatorii și înainte de menstruație. Însă, apariția secrețiilor cu miros neplăcut, de culoare verzuie sau maronie, este un semn de alarmă. Secrețiile dense și urât mirositoare pot indica o infecție. Orice secreție patologică neobișnuită care cauzează disconfort în viața de zi cu zi sau în cea intimă este un motiv întemeiat să mergi la ginecolog.
- Durerea în timpul actului sexual
Multe infecții care afectează mucoasa vaginală evoluează fără simptome vizibile, însă acestea pot compromite integritatea mucoasei și pot provoca inflamații. Disconfortul poate fi cauzat de condiloame acuminate, generate de virusul papiloma uman (HPV). Aceste mici excrescențe acoperă intrarea în vagin, colul uterin și organele genitale externe. Orice atingere poate genera senzații neplăcute.
Durerea în timpul actului sexual poate apărea și în perioada menopauzei, din cauza lipsei lubrifierii naturale și a proceselor atrofice ale mucoasei. Discută cu ginecologul despre această problemă, iar soluția va fi găsită.
- Senzația de arsură și mâncărime
Aceste stări neplăcute pot fi cauzate de o varietate de factori:
- Utilizarea săpunului obișnuit pentru igiena intimă (săpun de casă, gel de duș);
- Încălcarea regulilor de igienă intimă sau purtarea lenjeriei sintetice pot provoca senzații de arsură în vagin. Elimină treptat acești factori pentru a înțelege care este cauza stării de disconfort;
- Prezența unui proces inflamator asociat cu dezechilibrul microflorei vaginale: creșterea pH-ului și proliferarea bacteriilor anaerobe. Cauzele pot fi tratamentele cu antibiotice, spălăturile vaginale, utilizarea săpunului obișnuit pentru igiena intimă sau schimbarea frecventă a partenerilor sexuali;
- Infecțiile cu transmitere sexuală.
Doar ginecologul, după un control și analize de laborator, poate determina cauza exactă. Așadar, dacă te confrunți cu oricare dintre aceste simptome, programează o consultație ginecologică în Policlinicilela Enayati Medical City și ai grijă de sănătatea ta feminină!
- Sângerările între menstruații
Sângerările ușoare la mijlocul ciclului menstrual pot indica ovulația, în timp ce o sângerare intensă poate semnala un dezechilibru hormonal sau procese patologice în endometru. Un consult profesional la ginecolog va clarifica suspiciunile. Vizitele regulate la medicul ginecolog previn apariția problemelor legate de sănătatea femeii.
Adresează-te medicului la timp. Orice afecțiune este mai ușor de tratat și prevenit în stadiu incipient. Ai grijă de tine și de sănătatea ta feminină chiar de acum. Uneori, este mai ușor să previi o boală decât să o tratezi.