3 factori psihologici care ne influenteaza cand cumparam o casa

Chiar daca cumpararea unei case este o decizie importanta care are la baza, de obicei, necesitatea cumparatorului, veti ramane surprinsi de numarul celor care sunt influentati de alti factori decat pretul, valoarea revanzarii si locatia locuintei. Psihologii spun ca suntem influentati mai mult decat credem atunci cand cumparam o casa de lucruri pe care nu le constientizam, numarul locuintei, culoarea peretilor etc.

Iata cativa factori psihologici pe care potentialii cumparatori ii au in vedere atunci cand achizitioneaza o casa noua.

1. Emotia

Atunci cand cineva cumpara o proprietate in care sa locuiasca, fie ea casa sau apartament, o percepe ca pe un loc in care va crea amintiri si pentru unii oameni, exista un sentiment puternic de atasament emotional. Nu este de mirare ca o decizie de genul acesta vine la pachet cu multa emotie. Un studiu realizat in Australia a demonstrat ca 44% dintre cumparatori au platit mai mult pentru o proprietate, deoarece „le-a placut cu adevarat”.

Sfatul psihologilor pentru a va tine emotiile sub control cand cumparati o casa este sa va stabiliti trei obiective nenegociabile: pretul corect, locatia si numarul de camere. In acest fel va veti putea mentine emotiile sub control atunci cand v-ati „indragostit” de o casa care depaseste pretul pe care sunteti dispus sa il platiti sau cand vine vorba de 2 camere iar dumneavoastra cautati 4.

Cele mai citite articole

2. Valoarea imbunatatirilor

Exista situatii in care puteti gasi o locuinta mult mai ieftina decat pretul pietei. De exemplu, Imopont este un site de licitatii imobiliare unde veti gasi locuinte executate silit, pe care bancile le scot la licitatii la sume mai mici pentru a-si recupera rapid banii pe care i-au acordat sub forma unor credite ipotecare unor rau platnici. Faptul ca unele locuinte ieftine necesita mici imbunatatiri influenteaza decizia multor cumparatori. 

De exemplu, o varuiala noua care nu costa foarte mult, poate fi perceputa ca valoare adaugata. Lucrurile superficiale precum o camera vopsita intr-o culoare urata ii pot face pe oameni sa refuze sa cumpere o casa – chiar daca rezolvarea unei astfel de probleme se rezuma la doar cateva cutii de vopsea.

3. Superstitii culturale

Oricat ar parea de ciudat, pentru o persoana superstitioasa cele mai mici detalii ale unei locuinte pot influenta decizia de a cumpara. Unii refuza din start sa cumpere o locuinta in care a decedat vreodata cineva, in timp ce altii sunt superstitiosi in legatura cu numarul casei/apartamentului. In unele culturi, unele numere sunt considerate „mai norocoase” decat altele. 13 este in mod obisnuit asociat cu ghinionul, dar in unele culturi asiatice, numarul 4 este de asemenea considerat a avea conotatii negative, deoarece pronuntia sa suna la fel ca cuvantul „shi”, care inseamna „moarte”. De aceea, in Taiwan, de exemplu, nu exista numarul 4 la nicio casa.

Cele mai citite articole