10 metode de ingrijire a blanii la pisici

  • Pisicile domestice au apărut din vremea Egiptului Antic
  • Toate tipurile de feline au instincte și caracteristici similare
  • O blană sănătoasă are numeroase beneficii
  • Principalele metode de îngrijire a blănii la pisici sunt: verificarea frecventă a blănii, îmbăierea, utilizarea șamponului uscat, utilizarea șervețelelor umede, perierea, îngrijirea pielii, alimentația, evitarea stresului, evitarea ignorării totale și vizitele frecvente la veterinar.

Grațioase și enigmatice, felinele au existat în lumea noastră încă din timpul Egiptului Antic. Dovada interacțiunii umane cu pisica sălbatică datează de acum 9.500 de ani, din Cipru, dar prima domesticire a avut loc, în Egipt, abia în urmă cu 4.000 de ani.

Se spune că speciile moderne de pisici au evoluat de la un singur strămoș – pisica sălbatică din Orientul Mijlociu (Felis Sylvestris). Cercetătorii și-au bazat teoria pe structura scheletică similară.

Până la căderea Noului Regat, toți egiptenii, inclusiv faraonul, foloseau pisicile ca specialiști de vânătoare și ca zei. Uciderea unei pisici aducea după sine execuția persoanei care a cauzat moartea animalului de companie.

Există câteva instincte/caracteristici care au fost moștenite de la predecesorii lor:

  • Sesiunile lungi de somn – pisicile petrec 16-20 h/ zi.
  • Preferința pentru carne – atât pisicile sălbatice, cât și cele domestice au nevoie de carne în dietele lor.
  • Aceleași tehnici de vânătoare – împărtășesc modele de vânătoare asemănătoare, alegând să vâneze în principal la amurg și în zori.
  • Îngrijirea constantă – toate tipurile de feline petrec 30-50% din timpul lor, îngrijindu-și blana. Acest aspect este esențial în vânătoare deoarece prada nu poate simți mirosul lor natural.
  • Frământarea – este o caracteristică moștenită de la strămoșii antici. În timp ce pisica ta arată de parcă ar frământa aluatul, în sălbăticie aceasta este un mod de a crea un culcuș, precum și de a verifica pericolele potențiale.
  • Marcarea teritoriului – comportamentul teritorial este o caracteristică de bază pentru toate felinele.

În zilele noastre, chiar dacă nu mai sunt considerate zeități, pisicile au nevoie de o grijă specială. Sănătatea fizică, dar și psihologică a pisicii tale este reflectată și prin intermediul blănii acesteia.

O blană strălucitoare este fermecătoare și extrem de funcțională. Blana unei pisici poate avea 130.000 de fire de păr per inch2. Aceste fire:

  • Oferă pisicii date senzoriale;
  • Protejează pisica de căldură sau frig excesive, vânt și ploaie
  • Ajută pisica să fabrice nutrienți vitali precum vitamina D.

Iată, așadar, 10 metode de îngrijire a blănii la pisici:

Iată, așadar, 10 metode de îngrijire a blănii la pisici:
Sursa Foto: Pixabay
  1. Verificarea frecventă a blănii – blana pisicii este un standard de evaluare al sănătății sale generale și ar trebui să aibă un luciu natural. Cu toate acestea, murdăria și alte lucruri pot determina deteriorarea acestei stări. Identificați orice semn de blană nesănătoasă. Acestea includ uscăciunea, grăsimea, mătreața, părul subțire sau un aspect nenatural.
  2. Îmbăierea pisicii – cu instrumentele sale integrate (limba și dinții), pisica este atât de bine echipată încât poate să aibă grijă de propria blană. Dar dacă blana ei devine foarte murdară, lipicioasă sau urât mirositoare, atunci este necesară îmbăierea. Îmbăierea unei pisici poate fi dificilă, mai ales că unele nu suportă deloc apa. De asemenea, atunci când alegi șamponul, trebuie să ții cont și de tipul de piele, precum și eventuale probleme ale pisicii. Cel mai bine este să consulți un veterinar pentru a nu afecta sănătatea pisicii tale.
  3. Spălarea pisicii cu un șampon uscat – Dacă pisicia ta detestă apa și niciodata nu scapi nezgâriat când încerci să o bagi în cadă, atunci cel mai bine apelezi la un șampon uscat. Majoritatea șampoanelor uscate nu doar că vor curăța blănița, dar pot avea și proprietăți hidratante și arome plăcute. Ai grijă că unele pisici pot fi alergice la unele ingrediente ale șampoanelor uscate, așa că cel mai bine este să consulți un veterinar.
  4. Utilizarea șervețelelor umede potrivite animalelor de companie – pentru o curățare rapidă a blăniței, poți utiliza și șervețele umede special create pentru ei, înlăturând rapid noroiul, mătreața, mirosurile neplăcute și alte impurități. Pentru pisicile cu piele sensibilă, există și șervețele cu talc, ulei sau aloe vera. Interesează-te de tipul potrivt de șervețele pentru pisica ta.
  5. Perierea – acest procedeu nu doar că elimină murdăria, grăsimea și firele moarte din blană, ci ajută și la eliminarea pielii năpârlite și stimulează circulația sanguină, îmbunătățind condiția generală a pielii. 1-2 perieri/ săptămână vor ajuta pisica să „strălucească” – aceste sesiuni permanente sunt, în mod specific, benefice atunci când pisica îmbătrânește și nu mai are posibilitatea de a se îngriji singură. Perierea previne și crearea ghemurilor de păr ce pot provoca voma.

Dacă blana este prea încâlcită, iar periile nu fac față, atunci vei fi nevoit(ă) să duci pisica la o frizerie de pisici.

Dacă blana este prea încâlcită, iar periile nu fac față, atunci vei fi nevoit(ă) să duci pisica la o frizerie.
Sursa Foto: Pixabay
  • Îngrijirea pielii – pentru o blană sănătoasă, pielea are nevoie de o îngrijire ca la carte. Protejează bariera cutanată de iritații cu creme și alte produse de îngrijire potrivite pisicii tale. De asemenea, fii atent(ă) și la dăunători pentru că și aceștia pot determina eczeme sau pot afecta starea blănii. Dacă nu știi ce să faci în această situație, cere sfatul specialistului veterinar.
  • Alimentația – modul în care mânâncă pisica, precum și tipul de hrană cu care îți alimentezi animalul de companie, contribuie la sănătatea blănii. Vezi ce îți recomandă medicul veterinar și testează pentru că, de cele mai multe ori, pisica îți va arăta într-un mod sau altul ce mâncare preferă.
  • Evitarea stresării pisicii – stresul poate conduce la căderea părului pisicii. Pisicile sunt creaturi independente și prea multă atenție determină pisica să își schimbe comportamentul, devenind anxioasă și reacționând altfel de cum te-ai obișnuit. Las-o să interacționeze cu tine doar conform condițiilor ei. Pisicile au nevoie să simtă controlul asupra mediului înconjurător, așa că încearcă să identifici semnele pe care ți le transmite animalul tău de companie și evită să te joci sau să îi dai atenție când vezi că e anxioasă.
  • Pe de altă parte nici ignorarea totală a pisicii nu e benefică. Pisicile domestice au nevoie de iubire și apreciere. Când o pisică se simte iubită, acest lucru se vede în ochii ei, pe blănița ei, în comportamentul și atitudinea ei față de tine.
  • Uneori pisicile se pot confrunta cu căderea părului și din cauza problemelor legate de sistemul imunitar sau din cauza bolilor. Din acest motiv, vizitele frecvente la medicul veterinar pot preveni agravarea unor probleme și chiar pot să le vindece, odată ce au fost identificate la timp.

Surse: